סימביקורט הינה תרופה נפוצה מאוד לטיפול באסטמה. זוהי תרופה שיכולה לשמש חולים הסובלים מהתקפי אסטמה קשים למדי או לחלופין – קלים. החומרים הפעילים שבתרופה הינם Formoterol ו-Budesonide. לתרופה השפעה מתמשכת וכל חולה יקבל מינון בהתאם לחומרת הסימפטומים ומצבו הרפואי.
התרופה נמצאת בשימוש כיום בעשרות מדינות ברחבי העולם, כאשר בארצות הברית היא אושרה לשימוש לפני כעשור. עוד לפני כן, נעשה שימוש בתרופה במדינות מסוימות כגון בשוודיה.
תרופה לטיפול תחזוקתי
רשות המזון והתרופות בארצות הברית מגדירה את התרופה כתרופה המתאימה לשימוש קבוע (טיפול תחזוקתי). יחד עם זאת, ישנה גישה הגורסת שהיא יכולה להתאים גם כדי להתמודד עם התקפי אסטמה קשים ונקודתיים. בארץ, אכן מקובל מאוד שהרופא ימליץ להשתמש בתרופה כפעולה מניעתית, למניעת נזקי המחלה לטווח ארוך ולמניעת פגיעה בריאות ובדרכי הנשימה.
כלומר, ייעשה שימוש קבוע בתרופה בהתאם למינון מומלץ. כך, השימוש בתרופה יעשה גם אם מטופל איננו חווה אפיזודות תדירות של קוצר נשימה, נשימה חורקנית וכדומה. ישנם מטופלים אשר נוהגים לעשות שימוש בתרופה גם במצבים בהם ידוע שקוצר נשימה צפוי להתרחש וכדי למנוע אותו – כגון למשל לפני ביצוע פעילות גופנית.
סימביקורט בשאיפה
תרופת סימביקורט ניתנת בצורה של אבקה, בשאיפה. לצורך השימוש מקבל החולה משאף, כאשר בכל לחיצה יוצאת כמות מדודה (קטנה למדי) של אבקה שאותה יש לשאוף. סיבוב החלק התחתון של המשאף מטעין את המשאף עצמו בכמות האבקה לשאיפה.
לאחר מכן החולה שואף את החומר הפעיל, התרופה, אל הריאות. על השאיפה להיות עמוקה מאוד כדי שהתרופה תגיע בקלות אל הריאות ואל דרכי הנשימה. לאחר השימוש מומלץ לשטוף את הפה במים – לגרגר ולירוק. לא מדובר רק בפעולה שנועדה לסלק טעם לא נעים. המטרה הינה להקטין את הסיכוי להתפתחות פטרת הפה או פצעים.
שאיפה או שתיים ליום
השימוש בתרופה נעשה על פי מינון שעליו מורה הרופא. מנה מקובלת הינה בת שאיפה אחת עד שתיים ביום. במידה והחולה שכח לעשות שימוש בתרופה במועד הקבוע, אין ליטול מנה כפולה אלא להמשיך בשימוש הרגיל המומלץ, בכדי להימנע מתופעות לוואי והשפעות לא רצויות. המנה המקסימלית המקובלת הינה בת שש או שמונה מנות (שאיפות) ליום, ולא מעבר לכך. על פי הוראת הרופא, יודעים החולים מתי ליטול את התרופה – לרוב, פעם או פעמים ביום.
תרופה להרחבת סמפונות
מטרתה של תרופת סימביקורט הינה להרחיב את הסמפונות. מחלת האסטמה הדלקתית, מאופיינת בהיצרות של דרכי האוויר והתרופה, שהינה על בסיס סטרואידים, מונעת את ההתכווצות ומספקת הקלה מהירה. השימוש המומלץ בדרך כלל הינו לתחזוקה, כלומר לשמירת רמיסיה, הפוגה במחלה אולם ניתן לעשות שימוש (לפי הוראת הרופא) גם לשיכוך התקף. התרופה מסייעת להרפיית השרירים בדרכי הנשימה.
כמו כל תרופה, גם סימביקורט עלולה להוביל להיווצרותם של תופעות לוואי, חלק מהן נפוצות יחסית. בין התופעות ניתן למנות הופעה של פטריה בפה, גירוי בלוע, תחושה של צריבה. אלה תופעות לוואי קלות יחסית ובדרך כלל אינן מסוכנות. תופעות לוואי נוספות יכולות להיות בחילה או סחרחורת, פגיעה באיכות השינה וגם הן לרוב אינן מהוות סיבה לדאגה.
מתי יש לפנות לרופא? במידה והחולה חש סימפטום לא מוכן ובמיוחד אם חווים התקפי אסטמה חריפים למרות השימוש בתרופה. בנוסף, יש להיזהר במידה וזקוקים לתרופות אחרות. במידה וסובלים מלחץ דם גבוה, במידה וזקוקים לתרופות לטיפול באלרגיה, תרופות המשרות שינה או תרופות לאיזון מצב הרוח – יש להתייעץ עם הרופא לפני תחילה השימוש בסימביקורט.