אחד הטיפולים הבסיסיים והנפוצים ביותר באסטמה הוא סטרואידים, אשר נחשבים כיום לקו הראשון לטיפול המונע בהתקפי אסטמה.
כמעט אין כיום חולה אסטמה (שאינה קלה ביותר) אשר לא משתמש בסטרואידים, אשר מפחיתים בצורה משמעותית את תדירות ההתקפים, עצמתם ואת ההשפעות ארוכות הטווח על מערכת הנשימה.
לשימוש בסטרואידים תופעות לוואי בלתי מבוטלות, אך מכיוון שרוב חולי האסטמה משתמשים בהם במינון נמוך ובצורה מקומית בלבד באמצעות משאפים, תופעות הלוואי פחותות.
מטרת הטיפול בסטרואידים
חלק חשוב מאוד מהמנגנון הביולוגי הגורם להתקף האסטמה הוא תגובה דלקתית, אשר נמצאת בבסיס התקף האסטמה.
התגובה הדלקתית, אשר לרוב מופיעה לאחר חשיפה לאלרגן ומתווכת על ידי תאי מאסט, נוגדנים מסוג IgE ומתווכים נוספים אשר קשורים לתגובות אלרגיות, גורמת בסופו של דבר לתגובתיות יתר של הסימפונות וכתוצאה להתכווצותן והופעת התקף האסטמה והצפצופים.
שימוש בסטרואידים גורם להפחתת התגובה הדלקתית, וכתוצאה שרשרת התגובות ההרסנית הזו נמנעת. במילים אחרות, הסטרואידים מונעים מהתגובה הדלקתית להתלקח, וכתוצאה אין כל השפעה על הסימפונות והתקפי האסטמה נמנעים.
השפעה זו של הסטרואידים היא חלק מהותי בהגנה בטיפול המונע אצל חולי אסטמה, ובזכות ההשפעה הזו מופחתים בצורה משמעותית מספר ההתקפים השבועיים ועוצמתם. חולי אסטמה רבים מדווחים על כך ששימוש בסטרואידים הפחית את תדירות ההתקפים בצורה משמעותית, אשר אפשרה להם לקיים אורח חיים תקין לגמרי ללא כל פחד מפני התקף או הימנעות מפעילויות מסוגים שונים.
מלבד השפעה של הסטרואידים על מניעת ההתקפים, לטיפול בסטרואידים חשיבות רבה בנוגע להפחתת השינויים ארוכי הטווח במערכת הנשימה של חולי אסטמה. אצל חולי אסטמה כרוניים, מופיעה ירידה בתפקודי הנשימה לאורך השנים, ומחקרים שונים הראו שטיפול מונע בסטרואידים יכול לעצור את השינויים הללו ולמנוע את הפגיעה ארוכת הטווח במערכת הנשימה.
ככל הנראה, הגורם העיקרי לירידה בתפקוד מערכת הנשימה הוא התגובה הדלקתית הכרונית, והפחתתה באמצעות טיפול בסטרואידים יכול בהחלט למנוע את ההחמרה ארוכת הטווח.
דרכי הטיפול בסטרואידים
הטיפול בחולי אסטמה בסטרואידים מתבצע בשתי דרכים עיקריות:
משאפים
הדרך המקובלת ביותר לטיפול מונע בחולי אסטמה היא באמצעות משאפים, כמו בודיקורט או פליקסוטייד. משאפים אלה מכילים סטרואידים המגיעים בשאיפה אל דרכי האוויר של החולים, וגורמים להשפעה מקומית בלבד.
לטיפול המקומי חשיבות רבה מכיוון שהוא מונע תופעות לוואי סיסטמיות, ועל כן מפחית בצורה משמעותית את הסיכון לטיפול בסטרואידים. במקרים רבים, מקובל לשלב טיפול מונע בסטרואידים עם מרחיבי סימפונות ארוכי טווח, בתכשירים כמו סימביקורט או סרטייד.
טיפול סיסטמי
במידה והטיפול במשאף לא עוזר לאחר הגעה למינון המקסימלי וניסיון טיפול בתרופות נוספות, עוברים לטיפול בסטרואידים סיסטמיים הניתנים בתרופה דרך הפה. הטיפול הסיסטמי מתבצע גם במקרים של התלקחות קשה של התקף אסטמה, אשר גורמת לקוצר נשימה קשה ביותר ודורשת אשפוז.
הטיפול הסיסטמי מאפשר שימוש במינונים גבוהים יותר, ובעל השפעה גדולה יותר על התגובה הדלקתית, אך מנגד יכול לגרום לתופעות לוואי סיסטמיות קשות ולהשפעה גופנית כללית. ולכן, נוטים להשתמש בטיפול סיסטמי למשך פרק זמן קצר בלבד, אך ורק במקרים חריגים בהם לא ניתן לטפל במחלה בדרכים אחרות.
תופעות לוואי של סטרואידים
אנשים רבים מפחדים מאוד מפני הסטרואידים והשפעתם על הגוף לאורך זמן, והסטרואידים "ידועים לשמצה" בשל תופעות הלוואי הקשות שלהם והסיבוכים ארוכי הטווח להם הם יכולים לגרום.
בטיפול מקומי בעזרת משאפים, תופעות הלוואי הן מינימליות וכוללות בעיקר פטרת בפה. על מנת למנוע את הופעת הפטרת, יש לשטוף היטב את הפה והגרון לאחר כל שימוש במשאף.
טיפול סיסטמי ארוך טווח בסטרואידים יכול לגרום לתופעות לוואי רבות, כמו השמנה, הפרעה בגדילה, שיעול יתר, דלדול עצם, קטרקט וגלאוקומה, השמנת הפנים והסנטר בצורת "פני ירח", עצבנות ושינויים נוספים.
חשוב להדגיש שתופעות לוואי אלה מופיעות לרוב רק לאחר שימוש ממושך ובמינון גבוה, והם לעתים ה"מחיר" של ההתמודדות עם מחלת האסטמה הקשה.
ראו גם: