אלרגיה נחשבת לאחד הגורמים הנפוצים ביותר להתקפי אסטמה, וכ-80% מחולי האסטמה סובלים גם מתופעות אלרגיות שונות.
התגובה האלרגית תופסת מקום מרכזי בפתוגנזה של התקף האסטמה, ועל כן הקשר בין נטייה לאלרגיה להתקפי אסטמה הוא ברור. חולי אסטמה רבים נאלצים להתמודד עם תופעות אלרגיות רבות, ועושים זאת לרוב על ידי הימנעות מאלרגנים ושימוש בתרופות במקרים קשים במיוחד.
התקף אסטמה כביטוי לתגובה אלרגית
אצל רוב חולי האסטמה, התקף האסטמה הוא ביטוי של שרשרת תגובות אשר מתחיל בתגובה אלרגית. חשיפת דרכי הנשימה אל אלרגן גורמת להופעת תגובה אלרגית אשר בסופו של דבר מביאה לכיווץ הסימפונות והופעת התקף האסטמה.
במהלך התגובה האלרגית הזו משתתפים כמות גדולה של תאים ומתווכים מסוגים שונים אשר קשורים לתגובה האלרגית. הגורמים העיקריים לכך הם:
- תאי מאסט – תאים חשובים מאוד בתגובה האלרגית אשר מפרישים גרנולות המכילות חומרים שונים הגורמים לתגובה האלרגית הקשה.
- אאוזינופילים – תאי דם לבנים אשר נחשבים לייחודיים לתגובה אלרגית, ומופרשים ביתר במהלך התקף אסטמה.
- נוגדנים מסוג IgE – נוגדנים אשר נחשבים למתווכים פעילים בתגובה אלרגית, אשר עלייה ברמתם מופיעה ברוב חולי האסטמה.
- היסטמין – אחד החומרים ה"קלאסיים" הקשורים לתגובה האלרגית, אשר מופרש ביתר אצל חולי אסטמה וגורם להופעת התגובה האלרגית והתקף האסטמה.
תופעות אלרגיות נוספות המופיעות אצל חולי אסטמה
חולי אסטמה רבים סובלים מתגובות אלרגיות נוספות, מכיוון שככל הנראה גופם מגיב מאוד בצורה של תגובות אלרגיות לאלרגנים רבים. ועל כן, חולי אסטמה מפתחים ספקטרום נרחב של תגובות אלרגיות הכולל:
- נזלת אלרגית – נזלת שקופה המופיעה לאחר חשיפה לאלרגנים מסוגים שונים ומפריעה מאוד. הנזלת נפסקת לרוב לאחר מספר שעות, וכל עוד החשיפה לאלרגן קיימת הנזלת תמשיך.
- אסטמה של העור – מצב הנקרא גם "אטופיק דרמטיטיס" בו מופיעה פריחה קשקשית במקומות שונים בעור. מדובר בתופעה אופיינית ביותר לחולי אסטמה, אשר נפסקת לרוב בגיל הילדות ותלויה בחשיפה ישירה לאלרגנים.
- אלרגיה במגע – חולי אסטמה רבים סובלים מהופעת פריחה כתוצאה ממגע עם אלרגנים, כמו אבקות כביסה, איפור, סוגי בד שונים וכולי.
- דמעת – תופעה נפוצה מאוד בקרב חולי אסטמה ואנשים אחרים הסובלים מאלרגיה היא הדמעת, אשר גורמת לעיניים אדומות וירידת דמעות באופן קבוע עם חשיפה לאלרגן.
ניתן לראות שמלבד התקפי הצפצופים וקוצר הנשימה, חולי אסטמה רבים סובלים גם מתופעות נוספות הקשורות לאלרגיה. תופעות אלה מקשות מאוד על חיי החולים, ודורשות מהם להתמודד איתן בדרכים שונות.
התמודדות חולי האסטמה עם האלרגיה
- בירור במרפאת אלרגיה – עבור חולי אסטמה רבים, התשובה לאלרגיה תופיע לאחר בירור במרפאת אלרגיה, בה יבדקו מהם האלרגנים אליהם רגישים החולים. הבדיקה, המתבצעת על ידי סדרת דקירות מגלה ברגישות גבוהה את תגובת הגוף לאלרגנים שונים, ויכולה לסייע לחולי האסטמה להימנע מהחשיפה לאלרגנים המדוברים.
- אימוץ אורח חיים הנמנע מאלרגנים – עבור חולי אסטמה מומלץ מאוד לאמץ אורח חיים בו נמנעים מאלרגנים, בו יצמצמו למינימום את החשיפה לאלרגנים אשר יכולים לעורר התקף. מומלץ לכן להוציא מהבית שטיחים, להקפיד על ניקיון אבק, להימנע מחשיפה לפרוות של בעלי חיים (כמו חתולים למשל) ולסגור חלונות בשעות הערב. הרגלים אלה יפחיתו בצורה ניכרת את החשיפה לאבק, אבקני פרחים ופרוות בעלי חיים, אשר נחשבים לאלרגנים העיקריים והנפוצים ביותר.
- טיפול תרופתי – בחלק מהמקרים ניתן להוסיף טיפול תרופתי אנטי אלרגי לטיפול באסטמה. טיפול זה כולל בעיקר אנטי היסטמינים כמו אלרג'יקס, נוסידקס ותרופות נוספות אשר משמשות כטיפול זמני או קבוע.