אסטמה של העור, הידועה גם בשם "אטופיק דרמטיטיס" היא מצב נפוץ יחסית בו מופיעה פריחה קשקשית אופיינית באזורי קפלי העור.
השם אסטמה של העור ניתן למצב מכיוון שככל הנראה קיים קשר בין המחלה לבין תגובה אלרגית, ועל כן מדובר במצב שכיח באנשים עם אלרגיות ידועות, בחולי אסטמה או במקרים של אלרגיה במשפחה.
אסטמה של העור נפוצה בעיקר בילדים ונחשבת למצב שכיח יחסית המופיע בעד 20% מהילדים. בשל האופי האלרגי של המחלה, אסטמה של העור מתבטאת בהתקפים, אשר ניתן להפחית את תדירותם ועוצמתם בעזרת טיפול מתאים.
תסמינים של אסטמה של העור
אסטמה של העור מתבטאת בפריחה אופיינית הכוללת נגעים בצבע חום-אדמדם אשר מופיעים באזורי קפלי עור. מדובר בפריחה אופיינית מאוד, אשר יכולה להיות קשקשים ולרוב כוללת נגעים אשר מורמים מעל פני העור ויכולים להכיל נוזל.
האזורים העיקריים בהם מופיעים הנגעים הם בקפל המרפק ובקפל הברך, אך הם יכולים להופיע במקומות נוספים כמו כפות הידיים והרגליים, הפנים והחזה העליון. כמו כן, בחלק מהמקרים הפריחה יכולה לערב את האזור סביב העין, ולגרום לנפיחות ואודם מקומיים.
הנגעים נחשבים למגרדים למדי, והגרד מוגבר והופך לקשה ביותר בשעות הלילה. בחלק מהמקרים, גירוד הנגעים יכול לפצוע אותם ולגרום להפרשת נוזל. חשוב להדגיש שגירוד העור ופציעתו יכולה לגרום לזיהום ולהתפתחות דלקת חיידקית, אשר גורמת להגברת הגרד ולעתים דורשת טיפול במשחות.
תסמינים של אסטמה של העור מופיעים כמעט רק בילדות, והופעתם נדירה אחרי גיל 5. התסמינים מופיעים בצורה של התקפים, ובעוד בחלק מהמקרים המחלה התקפית מאוד והמרווח בין ההתקפים קצר, קיימים מקרים בהם המחלה "רגועה", והמרווחים בין ההתקפים יכולים להיות של שנים.
גורמים המחמירים את התסמינים העוריים
אמנם קשה מאוד לשלוט בתסמינים השונים ובהתפרצות המחלה, קיימים מספר גורמים המחמירים את התסמינים של אסטמה של העור במהלך התקף ויכולים לעורר התקפים חדשים.
הגורמים החשובים הם עור יבש, מקלחות ארוכות וממושכות, סטרס, הזעת יתר, שינויים קיצוניים במזג האוויר ושהייה באזורים יבשים. כמו כן, שימוש בסבונים מסוימים, או בסוגי בד ואריגים יכולים לעורר תגובה אלרגית של העור אשר תתבטא בפריחה האופיינית.
אצל חלק מהילדים, חשיפה לחול ואבק, עשן סיגריות או מגורים בסביבה עם זיהום אוויר מוגבר יכולים גם כן לעורר התקפי אסטמה של העור. בנוסף לכך, קיימים ילדים אשר מפתחים אסטמה של העור לאחר חשיפה למרכיבי מזון שונים, כמו ביצים, חלב, דגים, סויה או אפילו חיטה.
מה גורם לאסטמה של העור?
נכון להיום, הסיבה המדויקת להופעת אסטמה של העור אינה ברורה, וככל הנראה מדובר בשרשרת תגובות אשר מעוררת את פעילות מערכת החיסון בעור המובילה לפריחה. שילוב של מספר גורמים יכול להביא להופעת אסטמה של העור ולהחמרתה:
- עור יבש ומגורה – יובש עורי וגירוי של העור יכולים להחמיר אסטמה של העור או אף לגרום להופעת התקף. ילדים אשר סובלים מעור יבש מסיבות שונות מפתחים פריחה קשה יותר, ועל מנת להקל עליהם ניתן להשתמש בקרם לחות ובסבונים מתאימים.
- תגובה אלרגית – המרכיב החשוב ביותר באסטמה של העור הוא התגובה האלרגית, וילדים אשר סובלים מאלרגיה מבטאים בשכיחות רבה יותר אסטמה של העור. מסיבה זו, אסטמה של העור שכיחה יותר בילדים הסובלים מאסטמה, נזלת אלרגית, רגישות למרכיבי מזון או ממחלות אלרגיות אחרות.
- גנטיקה – לאסטמה של העור מרכיב גנטי חשוב, ובמקרים רבים המחלה מופיעה בקרב בני משפחה, או במקרים של אלרגיה במשפחה.
- סטרס – מתח נפשי אמנם אינו גורם לאסטמה של העור, אך יכול להחמיר את התסמינים ואף לגרום להתפרצות התקף.
הטיפול באסטמה של העור
טיפול באסטמה של העור כולל את הפחתת התגובה הדלקתית, הקלה על הגרד ומניעת התקפים נוספים. לאחר הופעת ההתקף, ניתן לטפל בפריחה עצמה באמצעות משחות המכילות סטרואידים, כמו קורטיזון.
למשחות הסטרואידים תופעות לוואי שונות בשימוש לטווח ארוך, כמו שינויים בגוון העור ופגיעה במתיחות ועובי העור, ועל כן יש להתייעץ עם רופא במידה והטיפול ממושך. כמו כן, במידה וקיים זיהום עורי, משתמשים במשחה אנטיביוטית או בטיפול אנטיביוטי דרך הפה.
ניתן להקל על הגרד באמצעות משחות שונות, או במקרים מסוימים על ידי שימוש באנטי-היסטמינים. במקרים קשים במיוחד, יש צורך בשימוש בסטרואידים דרך הפה ובתרופות אחרות לדיכוי התגובה הדלקתית.
בנוסף, כדי לטפל באסטמה של העור ניתן להעזר בטיפול טבעי כמו הומיאופתיה, צמחי מרפא, דיקור סיני ועוד, שיכולים לסייע בהקלה על התסמינים. כמובן, יש להתייעץ עם רופא לשם בחינת הטיפולים השונים.
אסטמה של העור מופיעה על רקע שילוב של מספר גורמים, אשר כוללים גנטיקה מתאימה, רגישות לאלרגיה (אטופיה) וחשיפה לאלרגנים. שילוב של הגורמים הללו גורם לעירור של התקף, אשר מתבטא בפריחה, גרד ותסמינים נוספים.
הימנעות מחלק מהגורמים שיוזכרו יכולה כמובן להפחית את הסיכון להתקף ולשפר את איכות החיים של הילדים.
גנטיקה
אחד הגורמים החשובים לאסטמה של העור הוא גנטיקה, והיסטוריה של המחלה בקרב בני משפחה נוספים מגבירה את הסיכון להתפתחותה. במידה ושני ההורים סבלו בעברם מאסטמה של העור, קיים סיכון של מעל 80% לביטוי המחלה גם בילדיהם. במידה ורק הורה אחד סבל ממנה, הסיכון יורד לכ-50%.
מכיוון שמדובר במחלה קלה אשר כמעט תמיד חולפת לבד, אין כמובן צורך בייעוץ גנטי או בכל ייעוץ אחר בנושא זה במידה וקיימת אסטמה של העור במשפחה, אך חשוב לזכור שקיים סיכון לא קטן שתסמיני המחלה יופיעו גם אצל הילדים.
אטופיה
אטופיה, או במילים אחרות רגישות לאלרגנים, היא מאפיין נפוץ וחשוב ביותר של אנשים עם אסתמה של העור. האטופיה מתבטאת בתגובה אלרגית הכוללת שחרור של נוגדנים מסוג IgE לאחר חשיפה לאלרגנים שונים, ואחד הביטויים הנפוצים של אטופיה הוא אסתמה של העור.
במקרים אלו, עירור של תגובה אלרגית לאחר חשיפה לאלרגנים גורם לתגובה עורית ולביטוי של אסטמה של העור.
אנשים רבים אשר סובלים מאסטמה של העור או סבלו ממנה בעבר מבטאים תסמינים נוספים של אטופיה כמו נזלת אלרגית, דמעת וגרד לאחר חשיפה לאלרגנים שונים. כ-80% מהאנשים אשר סבלו בעברם מאסטמה של העור בתור ילדים סובלים מביטוי של אטופיה בתור מבוגרים, ובעיקר מנזלת אלרגית.
יובש בעור
אחד הגורמים החשובים אשר מחמירים את התסמינים של אסטמה של העור הוא יובש בעור. ככל שהעור יבש יותר, הסיכוי שהפריחה הנגרמת תהיה משמעותית יותר, ושתסמיני המחלה יהיו קשים יותר. ולכן, על מנת להקל על התסמינים השונים של אסטמה של העור רצוי להימנע מיובש על ידי שימוש בקרם לחות באופן יום יומי.
בנוסף, ככל שהיובש מחמיר התסמינים הופכים למשמעותיים יותר, ועל כן שהייה באזורים יבשים או יובש כחלק ממזג האוויר יכולים להחמיר את התסמינים השונים.
הזעה
הזעה מוגברת מחמירה תסמינים של אסטמה של העור ויכולה לגרום להתפרצות התקף. בחלק מהמקרים, אזורים המאופיינים הזעת יתר (כמו לדוגמא הישבן, המפשעה או בית השחי) "סובלים" יותר מתסמינים של אסתמה של העור, ומנגד, אזורים אשר לא מזיעים נוטים לפתח פחות תסמינים.
ועל כן, בילדים הסובלים מאסטמה של העור מומלץ להקפיד שלא יזיעו על ידי לבוש מתאים, קירור החדר והחלפת בגדים תדירה.
מקלחות מרובות
מקלחות מרובות ידועות בכך שגורמות להחמרת אסטמה של העור ועל כן על ילדים הסובלים מכך להימנע מהן. מומלץ להשתמש בסבון היפואלרגני המכיל קרם לחות, ולא להגזים בשפשוף העור. כמו כן, מומלץ לרחוץ את האזורים המגורים יותר על ידי זיעה, כמו בית השחי, המפשעה והרגליים פעם ביום בלבד.
בגדים "מגרדים"
גורם חשוב נוסף לאסטמה של העור הוא הבגדים אותם אנחנו לובשים. בחלק מהבדים ובחלק מאבקות הכביסה, קיימים אלרגנים אשר יכולים לעורר אסטמה של העור. כאשר לובשים בגד חדש, אשר עדיין לא עבר כביסה, עור הגוף חשוף לאלרגנים המצויים בבד אשר יכולים להביא להתקף ולפריחה. בדרך כלל, אחרי מספר כביסות התופעה חולפת וניתן ללבוש את הבגד ללא בעיה.
בנוסף, חלק מאבקות הכביסה מכילות אלרגנים, ועל כן רצוי להשתמש באבקות כביסה היפואלרגניות אשר ימנעו את הופעת התסמינים השונים ויקלו על הילדים.
ראו גם:
סטרואידים לטיפול באסטמה של העור
אסטמה של העור היא מחלה נפוצה בילדים אשר מתבטאת בפריחה אופיינית וגרד לאחר חשיפה לאלרגנים. למחלה ביטוי של התפרצויות והפוגות, ומניעת חשיפה לאלרגנים ושמירה על לחות העור יכולה להפחית את הסימפטומים השונים.
אחת הנקודות החשובות בנוגע לתסמיני אסטמה של העור הוא הגרד, אשר נחשב לטורדני וקשה, ויכול לגרום לסיבוכים עתידיים, ועל כן, חייבים להיעשות מאמצים רבים למניעת הגרד ולהקלה עליו בדרכים שונות.
ביטוי עורי של אסטמה של העור
התסמינים החשובים ביותר של אסטמה של העור הם כמובן התסמינים העוריים הכוללים:
- פריחה אופיינית – אסטמה של העור גורמת לפריחה בולטת מעל פני העור אשר מגרדת מאוד. הפריחה יכולה להופיע בכל מקום בגוף, אך מופיעה באזורים אופייניים כמו קפלי העור של המרפקים והברכיים, הידיים, כפות הרגליים, הפנים, הצוואר ובית החזה. בחלק מהמקרים, הפריחה יכולה גם להופיע סביב העיניים ולגרום לנפיחות סביבן.
- גרד המוחמר בלילה – הפריחה המופיעה באסטמה של העור מגרדת מאוד, והגרד יכול להחמיר בשעות הלילה. מסיבה זו, ילדים הסובלים מאסטמה של העור לא ישנים היטב וסובלים מעייפות במהלך שעות היום. חשוב להדגיש שגירוד השלפוחיות יכול להביא לפציעתן, יציאת נוזלים והגלדה לא נעימה ועל כן יש למנוע מהילדים לגרד ככל שניתן.
- רגישות בעור – גם לאחר שהפריחה נעלמה, העור נשאר רגיש למגע ושברירי. הסיבה לכך היא הגרד אשר גרם לפציעת העור והשאיר עור לא בריא למשך תקופה של מספר שבועות.
מחלה המתאפיינת בהתפרצויות והפוגות
בדומה לאסטמה של מערכת הנשימה, גם אסטמה של העור מתאפיינת בהתפרצויות של המחלה לצד תקופות הפוגה. בזמן התפרצות, מופיעים באופן פתאומי הפריחה והגרד, ואילו בתקופת ההפוגה יש הפסקה של כלל התסמינים למשך פרק זמן ארוך. בדרך כלל, התפרצות התסמינים מופיעה לאחר חשיפה לאלרגנים שונים כמו אבק, פרוות בעלי חיים, עשן סיגריות ותסמינים נוספים.
אסטמה של העור אופיינית בעיקר בילדים קטנים
אסטמה של העור מתחילה בגיל הילדות, ובדרך כלל התסמינים הראשונים מופיעים לפני גיל 5. ברוב המקרים, התסמינים חולפים תוך מספר שנים אך קיימים מקרים בהם מופיעות התפרצויות גם בגיל הבגרות. במקרים של אסטמה של העור בבוגרים, קיים דגש על טיפול למניעת גרד וזיהומים, אשר יכולים לגרום לסיבוכים שונים.
זיהום הפצעים
אחד הסיבוכים החשובים שיכול להופיע באסטמה של העור הוא זיהום הפצע. במקרים אלו, גרד ממושך של הפריחה גורם לפציעת העור ולהתיישבות חיידקים בפצע. כתוצאה, מופיעה תגובה דלקתית קשה וכואבת ונדרש טיפול אנטיביוטי.
אירועי הזיהום הם אמנם נדירים, אך חשוב מאוד למנוע אותם על ידי מניעת הגרד בדרכים שונות, בעיקר במבוגרים. יש לציין שזיהום יכול אף להוביל להתפתחות צלקת, שהיא כמובן תוצאה בלתי רצויה.
פגיעה בעיניים
במקרים קשים של אסטמה של העור יכולה להופיע פגיעה קשה בעיניים. במקרים אלו, גרד סביב ארובת העין יכול לגרום לדלקות עיניים, דלקות עפעפיים וסיבוכים נוספים אשר דורשים בדיקה מיידית של רופא עיניים.
בדרך כלל, התסמינים העיניים מתבטאים בנפיחות של העין, דמעת, אדמומיות ולעתים אף טשטוש ראיה. במקרים של דלקות עיניים חוזרות על רקע אסטמה של העור חשוב להתייעץ עם רופא העיניים לגבי טיפול מניעתי כלשהו.
שינויים ארוכי טווח בעור
גרד ממושך ובלתי נשלט יכול להוביל לשינויים ארוכי טווח בעור, ובעיקר להביא לשינוי בעובי ובצבע העור. הגרד הממושך מוביל לפציעת העור ולהיווצרות "טלאים" המורכבים מעור עבה ובגוון שונה. שינוי זה יכול להיות ארוך טווח, ולעתים אף להשאיר צלקת לא יפה.
ראו גם:
טיפול טבעי באסטמה של העור