אסטמה קלה היא מצב בו תסמיני האסטמה מופיעים מספר פעמים בשבוע אך לא מופיעים בכל יום. באופן כללי, מבחינים בין אסטמה קלה התקפית בה מופיעים עד שני התקפים בשבוע, ואסטמה קלה קבועה בה מופיעים מעל שני התקפים בשבוע אך לא כל יום.
אסטמה קלה מתאפיינת בכך שאינה משפיעה בצורה משמעותית על איכות החיים ועל שגרת היום יום, ובכך שתפקודי הריאה בקרב חולי האסטמה נשארים תקינים. בעזרת טיפול נכון ואחריות בסיסית, אנשים הסובלים מאסטמה קלה יכולים לקיים אורח חיים תקין ללא כל השפעה של המחלה.
אסטמה קלה התקפית
מצב בו התקפי האסטמה מופיעים לא יותר מפעמיים בשבוע, ועד שני לילות בכל חודש. כלומר, עד פעמיים בשבוע במידה וההתקפים מופיעים ביום, ועד פעמיים בחודש להתקפים המופיעים בלילה (המעירים משינה).
במקרים אלה, אין להתקפים השפעה על חיי היום יום, והחולים מקיימים אורח חיים נורמאלי כרגיל. בבדיקות תפקודי ריאה המבוצעות בין ההתקפים ערכי הבדיקה תקינים לחלוטין, וניתן להגיד שאסטמה קלה היא מחלה נשלטת בהחלט.
הגדרת האסטמה הקלה ההתקפית תקפה גם במקרים הבאים:
- התפרצות התקף במקרים מיוחדים – חולי אסטמה אשר כלל לא מפתחים התקפי אסטמה אלא אם נחשפו לאלרגנים ספציפיים או במקרים מיוחדים אחרים. לדוגמא, ילד אשר לא סובל מכל הפרעה אשר מפתח התקף בכל פעם שנחשף לפרוות חתולים, או כתוצאה מזיהום ויראלי.
- אסטמה בפעילות גופנית – במקרים רבים הטריגר להתקף האסטמה הוא פעילות גופנית, ובמקרים אלה ניתן למנוע את ההתקף על ידי שימוש במשאף לפני תחילת הפעילות הגופנית. במקרים אלה, למרות שבפועל לא מופיע התקף אסטמה, המצב מוגדר כאסטמה קל התקפית כל עוד משתמשים במשאף על מנת למנוע התקף.
הטיפול באסטמה קלה התקפית
באופן כללי, הטיפול באסטמה קלה התקפית מתבצע על ידי משאפים קצרי טווח כמו ונטולין. משתמשים במשאפים במקרה הצורך בלבד (כאשר מתחיל התקף) או באופן מניעתי, 10 דקות לפני חשיפה לגורם המוביל להתקף כמו חשיפה לאלרגן או פעילות גופנית. בנוסף, חשוב להכיר את הטריגרים השונים לאסטמה ולהימנע מהם ככל שניתן.
אסטמה קלה קבועה
הסוג הקשה יותר של האסטמה הקלה הוא אסטמה קלה קבועה, בו התקפי האסטמה מופיעים יותר מפעמיים בשבוע, ומספר הלילות החודשי בהם מופיע התקף הוא 3-4 לילות בחודש. כלומר, אסטמה קלה מאפיינת בשימוש במשאף להקלה על סימפטומים יותר מפעמיים בשבוע אך לא באופן יום יומי.
אסטמה קלה קבועה משפיעה בצורה קלה על התפקוד היום יומי ועל שגרת החיים, בדרך כלל מכיוון שחולי האסטמה נמצאים בחרדה מתמדת מפני התפתחות התקף. בבדיקות תפקודי ריאה, תוצאות הבדיקה בדרך כלל תקינות בין ההתקפים, ובדומה לאסטמה הקלה ההתקפית, אין השפעה משמעותית על התפקוד הריאתי.
הטיפול באסטמה קלה קבועה
בטיפול באסטמה קלה קבועה עושים צעד נוסף לעומת הטיפול באסטמה הקלה ההתקפית, ומתחילים בטיפול מניעתי באופן יום יומי. אי לכך, ההבחנה בין אסטמה קלה התקפית לאסטמה קלה קבועה חשוב ביותר על מנת לספק לחולים את הטיפול המיטבי.
במקרים אלה מטפלים בדרך כלל בסטרואידים בשאיפה, אשר ניתנים באינהלציה או במשאפים. הסטרואידים בשאיפה מפחיתים את הסימפטומים, מקלים על ההתקפים ומשפרים את איכות החיים של החולים. מלבד זאת, על חולי האסטמה להמשיך להשתמש במשאפים במידת הצורך, כמו לפני פעילות גופנית או במידה ומתחיל התקף.
מלבד הסטרואידים בשאיפה, ניתן להשתמש בתרופות אחרות כמו סינגולייר אשר יכולה לשפר את מצבם של החולים אך נחשבת בעיני רבים לפחות יעילה לעומת הסטרואידים.
דירות נמוכה יותר מזו שבאסטמה רגילה, אם באסטמה שכיחות הופעת התסמינים היא יומיומית הרי שבאסטמה קלה יופיעו תסמינים כמה פעמים בשבוע אך לא כל יום.זהו מצב ריאתי נפוץ אשר מתבטא בשיעול, בעיות נשימה, צפצופים וקוצר נשימה. קיימת הבחנה בין שני סוגים של אסטמה קלה, הראשון הוא אסטמה קלה התקפית אשר בה מופיעים עד שני התקפים בשבוע והשני אסטמה קלה קבועה אשר מופיעים בה שני התקפים או יותר בשבוע אך לא כל יום.
מאפייני ותסמיני אסטמה קלה
האסטמה הקלה אינה משפיעה באופן דרמטי על חיי היום יום ואיכות החיים אינה נפגעת באופן משמעותי, באופן כללי זהו מצב בו נשמרת תקינותם של תפקודי הריאה ועם מעט השגחה, תשומת לב וטיפול נכון הסובלים מהמחלה יכולים לנהל אורח חיים רגיל ותקין.
גם במקרים של אסטמה קלה התקפית נשמר אורח החיים התקין של הסובל מהתופעה, ההתקפים לא מופיעים יותר מפעמיים בשבוע ביום או עד פעמיים בחודש בלילה. ההתנהלות תחת אסטמה קלה התקפית נשארת נורמלית וכך גם שגרת היום יום, זוהי מחלה המוגדרת כנשלטת וכל הנדרש הוא אחריות לביצוע בדיקת תפקודי ריאה בין ההתקפים על מנת לוודא תקינותם.
המחלה מתבטאת בהופעת דלקת בדרכי הנשימה והפרשת ריר סמיך, רגישות החולים לגורמים כאבק, עשן סיגריות ופעילות גופנית גבוהה יותר, גורמים אלה מביאים לדלקת בשריר המקיף את דרכי הנשימה וכתוצאה מכך מופעל לחץ על דרכי הנשימה המקשה על מעבר האוויר.
המונח אסטמה התקפית קלה כולל גם מצבים של התפרצות התקף במצבים מיוחדים כגון אלרגיה או זיהום ויראלי. גורם מעורר התקפים נוסף הוא פעילות גופנית ובמקרה זה יש להשתמש במשאף על מנת להקל על התסמינים ולמנוע התקף בטרם הופיע.
אבחון
התסמינים להופעת אסטמה קלה משתנים ועל כן האבחון בעייתי, אצל אנשים שונים התופעות הנלוות משתנות ויכולות להתבטא כשיעול בלילה אך תפקוד תקין לחלוטין ביום או לחילופין לחצים בחזה, לכן רבים הסובלים מהבעיה מאובחנים בשלב מאוחר ולעיתים לוקח כמה חודשים עד לאבחון חד משמעי.
האבחון מתבצע על דרך השלילה, שלילת גורמים אחרים העלולים להביא לתסמינים ובדיקת היסטוריה של אסטמה ואלרגיה במשפחה, לאחר מכן תבוצע בדיקה גופנית ועריכת צילומי חזה או בדיקת תפקודי ריאות.
על פי התסמינים יסיק הרופא אם מדובר באסטמה קלה או על מצבים חמורים יותר על מנת להתאים את תכנית הטיפול המתאימה. בתהליך האבחון נעשה שימוש בספירומטר – מכונה המפענחת את זרימת האוויר בדרכי הנשימה בעזרת נשיפה.
מניעה
את המחלה לא ניתן לרפא לחלוטין אולם ניתן להימנע מהסימפטומים המופיעים בה או לפחות להקל עליהם, לשם כך יש:
- להקפיד לשמור על התכנית הטיפולית שנקבעה על ידי הרופא
- להימנע מאלרגנים, סוגי מזון המעוררים רגישות, פעילות מאומצת וכו'.
- יש להקפיד ולבדוק את כמות האוויר היוצאת מהריאות בעזרת מכשור מתאים כגון מד נשיפה.
- חשוב להתחסן נגד דלקת ריאות ושפעת העלולות לגרום להופעת התסמינים ולהתפרצות התקף.
- יש לקחת את התרופות אשר נקבעו לטיפול באופן קבוע על פי הוראת הרופא.
דרכי טיפול
האסטמה היא מחלה כרונית אשר לא ניתן לפתור אותה או להעלים אותה באופן מוחלט אך ניתן לשלוט בה באמצעים שונים ובסיוע טיפול תרופתי. דרכי הטיפול ניתנות בהתאם למספר משתנים ובאופן אישי לכל מטופל על פי גילו, סוג האסטמה, תדירות ההתקפים והגורמים המעוררים אותה.
הטיפול הקונבנציונלי עושה שימוש בתרופות המקטינות את עוצמת ההתקפים ותדירותם ומשפרות את זרימת האוויר. שימוש בתרופות אנטי דלקתיות נפוץ, הן מפחיתות את הנפיחות ויצירת הריר הגורמים לחסימת דרכי הנשימה.
סוג נוסף הוא תרופות להרחבת הסמפונות אשר משחררות את השרירים סביב דרכי הנשמה, מפחיתות את הלחץ עליהן ובכך מרחיבות אותן ומשפרות את זרימת האוויר. תרופות אלה אף מסייעות במניעת המחלה. הטיפול האלטרנטיבי כולל דיקור סיני, יוגה, טכניקות נשימה ושימוש בצמחי מרפא.