תכשירי כרומולין הם תכשירים המשמשים לטיפול מונע לחולי אסטמה, ונחשבים לפופולאריים בעיקר בקרב ילדים עקב תופעות לוואי מועטות יחסית.
תכשירי הכרומולין פועלים במנגנון אשר מונע את שרשרת התגובות האלרגיות המובילה להתקף האסטמה, ועל כן יעילים במיוחד אצל חולי אסטמה הסובלים במקביל מתסמינים אלרגיים נוספים.
למרות יעילות תכשירי הכרומולין ותופעות הלוואי המוגבלות שלהם, השימוש בתכשירים אלו אינו נפוץ במיוחד בשל טווח הפעולה הקצר שלהם והצורך להשתמש בהם 4 פעמים ביום. ולכן, רוב המטופלים משתמשים בתכשירים אחרים בעלי השפעה דומה אשר מספקים להם את הטיפול המונע הנדרש.
מנגנון הפעולה של תכשירי כרומולין
תכשירי הכרומולין, כמו לומודל, וויקרום וטילאד, מספקים שליטה על התקפי האסטמה בזכות שני מנגנונים עיקריים:
- ייצוב תאי מאסט – תאי המאסט הם תאים חשובים ביותר בתגובה האלרגית אשר מובילה להתקף האסטמה, וייצובם על ידי תכשירי כרומולין מונע את התפתחות ההתקף. במהלך התקף אסטמה תאי מאסט משחררים גרנולות המכילות חומרים מסוגים שונים אשר גורמים להתכווצות הסימפונות ולהופעת הצפצופים, ועל ידי שימוש בתכשירי הכרומולין תגובה זו נמנעת.
- שליטה על ההפעלה העצבית – בסופו של דבר, כיווץ הסימפונות מתבצע על ידי גירוי עצבי והפעלה כיווץ הסימפונות, ושימוש בתכשירי כרומולין מתערב במנגנון זה ומונע את ההתכווצות.
בסופו של דבר, עיקר ההשפעה של תכשירי כרומולין על חולי אסטמה היא השפעתם על תאי המאסט, ועל כן זכו לשם "מייצבי תאי מאסט". הבעיה הגדולה עם השימוש בתכשירי כרומולין היא הצורך בשימוש בהם 4 פעמים ביום, ועל כן בדרך כלל משמשים לפרק זמן קצר בלבד.
שימוש בתרסיס או באבקה
השימוש בתכשירי כרומולין נעשה על ידי תרסיסים או אבקות כטיפול מקומי המתבצע באמצעות משאפים. בנוסף, קיימים מספר תכשירים אשר משמשים כתרסיסי אף, אך הם משמשים בעיקר לטיפול בנזלת אלרגית.
תכשירי כרומולין יעילים במיוחד למניעת אלרגיה
בשל מנגנון הפעולה שלהם תכשירי כרומולין נחשבים ליעילים במיוחד למניעת תגובות אלרגיות, ועל כן עיקר החולים אשר נהנים מהם הם כאלה אשר בנוסף להתקפי האסטמה סובלים גם מתופעות אלרגיות כמו נזלת, פריחה, אסטמה של העור, דמעת ותופעות נוספות.
במקרים אלה, תכשירי הכרומולין יסייעו לחולי האסטמה להימנע מהשפעות נוספות של האלרגנים הללו על הגוף ולהפחתת תסמינים נוספים אשר יפריעו להם ולכן יעזרו לטיפול טוב יותר במצבם
תכשירי כרומולין לא משמשים כטיפול בהתקף חריף
חשוב להדגיש שתכשירי כרומולין אינם משמשים לטיפול בהתקף חריף אלא כטיפול מונע בלבד. ועל כן, במהלך התקף חריף אין טעם להשתמש בתכשירי הכרומולין, אלא להתמודד עם ההתקף בעזרת משאפים בעלי פעילות קצרת טווח כמו ונטולין.
למי מתאים הטיפול בכרומולין?
רוב המטופלים המשתמשים בכרומולין הם ילדים, בעיקר מכיוון שתופעות הלוואי של התכשירים הללו מצומצמות ביותר. לעומת תכשירים אחרים אשר יכולים לגרום לתופעות לוואי רבות ולסיבוכים ארוכי טווח, תכשירי הכרומולין נחשבים לבטוחים יחסית, ועל כן שימושיים מאוד בילדים.
בנוסף, מבוגרים אשר סובלים מאסטמה שנים רבות לא משיגים תועלת מהטיפול בכרומולין מכיוון שהוא קצר טווח, דורש מספר גדול של שימושים במשאף ופחות נוח מתכשירים אחרים.
תופעות לוואי של תכשירי כרומולין
תכשירי כרומולין נחשבים לתכשירים נוחים לשימוש ובעלי תופעות לוואי מועטות, הכוללות בעיקר שיעול, צרידות וגרד בגרון. חשוב לדעת שלעתים נדירות תופעות הלוואי יכולות להיות חמורות ביותר, ודורשות את הפסקת התרופה ודיווח לרופא המטפל.
למרות שנחשבות לנדירות ביותר, תופעות של תגובה אלרגית, כמו פריחה, קוצר נשימה, התנפחות הלשון וכולי דורשות הגעה מיידית אל הרופא המטפל ובהמשך אף הגעה למיון.