הולכת וגוברת המודעות בקרב החוקרים לגבי המתאמים והקשרים בין גורמים פסיכולוגיים, ונוכחותה של מחלת האסטמה. עם זאת, ההשלכות של מתאם זה עדיין לא מובנות עד סופן.
ממצאי המחקרים האחרונים מראים כי קיימת אינטראקציה בין התנהגות, מצב המערכת האנדוקרינית, ותהליכים חיסוניים, באופן אשר מוכיח על כך שגורמים פסיכולוגיים משחקים תפקיד פעיל בראשית התפתחותה של האסטמה.
יש לציין, את תפקידו של הלחץ הכרוני שנחקר, לרבות מצבם הנפשי של ההורים בזמן ההריון. הראיות מצביעות כי בקרב חולי אסטמה, לחץ כזה עלול לגרום לרגישות של ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-אדרנל, וכתוצאה מכך תתרחש הפרשת קורטיזול מופחתת.
מה הקשר אסטמה לבין חרדה ודיכאון?
חולי אסטמה נמצאים בסיכון יתר כפול לפתח הפרעות מצב רוח וחרדה, כולל דיכאון. הסיבות המדויקות של הקשר בין דיכאון לאסטמה אינן ידועות, אולם יש הסוברים כי הקשר הוא באמצעות הדלקת. אסטמה היא מחלה דלקתית כרונית, אשר גורמת בין השאר לשינויים עצביים במוח. שינויים עצביים אלו עלולים לשנות את ההתנהגות, באופן דומה לדיכאון. התסמינים עלולים לכלול מצב רוח דכאוני, עייפות, ירידה בתיאבון וירידה בעניין ובאינטראקציות החברתיות.
הן חרדה והן דיכאון מפריעים לאיזון הנורמלי של הגוף מבחינת הורמונים וחומרים כימיים במוח. בקרב חולי אסטמה, רגשות של עצב או מצוקה עלולים לגרום לשינויים פיסיולוגיים עדינים אשר בתורם עלולים לסייע בהתפתחות ההתקפות. עובדה זו מחוזקת על ידי דוגמא חיה מחיינו היום – נתונים שנאספו לאחרונה על ידי הכללית קובעים כי טרור העפיפונים מגביר אסטמה. בכך ניתן לראות קשר ישיר בין הלחץ והחרדה שחווים תושבי עוטף עזה לבין התגברות תסמיני המחלה והתפתחות ההתקפות..
כמו כן, דיכאון עלול גם לתרום לסבירות שהתקפי האסטמה יפגעו במערכת החיסונית. אנשים הסובלים ממצוקה רגשית, לעתים קרובות, מתקשים להדוף וירוסים הגורמים לברונכיטיס וזיהומים אחרים בדרכי הנשימה. ברגע שזיהום כזה נשאר, הוא עלול לגרום להתקפי אסטמה חמורים יותר, ולמעגל חוזר של החרפת תסמיני הדיכאון.
סיכונים ותופעות לוואי
אנשים רבים הסובלים ממחלות כרוניות כמו מחלות לב וסוכרת סובלים גם מדיכאון. עם זאת, בקרב חולי אסטמה, המצב קשה ומסובך יותר מכיוון שחוסר היכולת לנשום מלחיצה אף היא. מתח נפשי זה יכול להוסיף לדיכאון ועלול להחמיר את תסמיני אסטמה.
סיכון גרוע מכך, עלול להתפתח עקב חוסר פעילות גופנית נמרצת. כאשר חוסר פעילות משולבת עם קשיי נשימה, היא עלולה לגרום להידרדרות הכוללת: בידוד חברתי, רגשות מוגברים של דיכאון, ניהול כושל בתסמיני האסטמה והחמרתם.
הקשר בין דיכאון לאסטמה עלול להיות תופעת לוואי של שימוש בסטרואידים, הכוללים שימוש במשאפים אנטי-דלקתיים וסטרואידים דרך הפה אשר נפוצים כטיפול באסטמה. שינויים במינונים התרופתיים עלולים מחד לסייע להורדת תסמיני הדיכאון, אך מאידך עלולים להחמיר את חומרת תסמיני האסטמה. שיקולים אלה של עלות תועלת, ביחס לתרופות הטיפוליות, עלול להוריד את איכות החיים באופן כללי.
דרכים לטיפול ולהתמודדות עם חרדה ודיכאון
בכדי להתמודד עם הדיכאון בקרב חולי אסטמה, יש לגשת לרופא המטפל באופן קבוע, בכדי שיערוך בדיקות ויבחן את השליטה בתסמיני האסטמה. פעמים רבות, כדאי לשנות את המינון הנדרש של התרופות או אף להחליפן באחרות.
כדאי לשוחח עם הרופא לגבי תסמיני דיכאון או הפרעות מצב רוח אחרות, אם הן מופיעות. כמו כן, יש להקפיד להשתמש במשאפי האסטמה בצורה נכונה, בכדי לא לגרום לתופעות לוואי לא רצויות.
אם ממליץ הרופא ליטול תרופות גם כנגד דיכאון, יש לקחת תרופות אלו על פי מרשם והוראות. במידה ואין הקלה בתסמיני הדיכאון, אפשרי להחליף תרופות בעצת הרופא. יש להקפיד על לוח זמנים עקבי וצמוד לפעילות גופנית. הפעילות הגופנית מועילה לגוף, כמו גם הכימיקלים המיוצרים במהלכה אשר עשויים לעזור לשפר את מצב הרוח.
כמו כן, ישנם רופאים אשר ממליצים גם להתייעץ עם יועץ לאסטרטגיות התמודדות חיוביות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עשוי לעזור ללמוד להחליף מחשבות שליליות בהצהרות חיוביות.