תרופות סטרואידיות אשר נלקחות עשויות לסייע במגוון מחלות. עם זאת, יש לזכור כי לתרופות אלו נלוות תופעות לוואי רבות וכי אין להפסיק אותם באופן מיידי, אם הן נלקחו באופן עיקבי למשך יותר משלושה שבועות.
סטרואידים משמשים כטיפול עיקרי למחלות דלקתיות כמו דלקת בכלי הדם, דלקת שרירים, אך יכולים לשמש גם באופן סלקטיבי לטיפול במצבים כגון דלקת מפרקים שגרונית, זאבת, תסמונת סיוגרן או גאוט. כמו כן, הם ניתנים במצבים של אסטמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), אלרגיות שונות (קדחת השחת, אקזמה) ומחלות מעי דלקתיות (כמו מחלת קרוהן).
סטרואידים יכולים להילקח בצורות שונות. כאשר הסוגים העיקריים הם בצורת טבליות, סירופים ונוזלים (פרדניזולון(, משאפים ותרסיסים האף (fluticasone, beclomethasone), זריקות הניתנות למפרקים, שרירים או כלי דם ((methylprednisolone, וקרמים (הידרוקורטיזון(. רוב הסטרואידים זמינים רק על פי מרשם מרופא, אולם לפעמים הקרמים או התרסיסים לאף יכולים להירכש בבית מרקחת ללא מרשם.
מנגנון הפעולה של סטרואידים
סטרואידים (הידועים גם בשם קורטיזון או קורטיקוסטרואידים) הם כימיקלים (הורמונים) הקיימים באופן טבעי בגוף. הסטרואידים מפחיתים את הדלקת, מדכאים את המערכת החיסונית של הגוף, חוסמים את הדנ"א, וכן חוסמים כימיקל הנקרא היסטמין (שמשוחרר במהלך תגובה אלרגית). תרופות סטרואידים הינם למעשה תעשייתיים אולם במקורם הם מדמים את מנגנוני ההורמונים הטבעיים.
כך סטרואידים פועלים על ידי הפחתת דלקת והפחתת הפעילות של המערכת החיסונית. דלקת היא תהליך שבו תאי הדם הלבנים של הגוף וכימיקלים שונים מגנים מפני זיהום של חומרים זרים, חיידקים ווירוסים. במחלות מסוימות, לעומת זאת, מערכת ההגנה של הגוף אינה פועלת כראוי, ולכן ישנה הסתברות גדולה יותר להתפתחות דלקת אשר פועלת כנגד רקמות הגוף וגורמת לנזק.
תסמיני הדלקת יתבטאו באדמומיות, חום, נפיחות וכאב. סטרואידים מפחיתים את ייצור החומרים אשר גורמים לדלקת, וכך מונעים נזק לרקמות. כמו כן, הסטרואידים מפחיתים את פעילות המערכת החיסונית בכך שהם משפיעים על הדרך בה תאי הדם הלבנים עובדים.
יתרונות וחסרונות הטיפול בסטרואידים
כאשר דלקת מאיימת לפגוע באיברי גוף קריטיים, סטרואידים יכולים להיות מצילי חיים. כך קורה כאשר סטרואידים מונעים החמרה של דלקת בכליות, אשר עלולה להוביל לאי ספיקת כליות בקרב חולי זאבת. עבור חולים אלו, טיפול בסטרואידים עשוי להצילם מהצורך בדיאליזה או השתלת כליות.
כמו כן, מינונים נמוכים של סטרואידים עשויים להוביל ולסייע בהקלה משמעותית מכאב ונוקשות בקרב חולי דלקת מפרקים שגרונית. התקפות של דלקת מפרקים עשויה להימנע באמצעות מינוני סטרואידים גבוהים לטווח קצר. עבור מחלות רבות, יתרונות נטילת הסטרואידים עולות על פני החסרונות או תופעות הלוואי הפוטנציאליות. אולם, יש לשים לב להתפתחות תופעות אלו ולפנות אל הרופא בעת הצורך.
תופעות הלוואי עלולות לכלול: דילול העצמות (אוסטאופורוזיס), עליה במשקל ונפיחות באיזור הפנים, סיכוי מוגבר לזיהומים (עקב דיכוי המערכת החיסונית), עליה בלחץ הדם, רמות סוכר גבוהות בדם וסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת, בעיות עור וריפוי פצעים לקוי, חולשת שרירים, שינויים התנהגותיים ושינויי מצב רוח.
סטרואידים עלולים להחמיר דיכאון ובעיות נפשיות אחרות, ועלולים לפעמים לגרום לבעיות בריאות הנפש. כמו כן, קיים סיכון מוגבר לפתח קטרקט, וכיבי תריסריון וקיבה. עקב כל תופעות הלוואי האמורות, קיים איסור להפסיק נטילת סטרואידים באופן פתאומי, מחשש להתפתחות תופעות לוואי ותסמינים חריפים יותר.
עלולים להופיע בזמן זה תסמיני גמילה אשר יכללו תופעות כמו חולשה, עייפות, בחילות והקאות, שלשולים, כאבי בטן, היפוגליקמיה ולחץ דם נמוך. במקרה והמינונים מורדים בהדרגה, סביר להניח כי תופעות אלו יהיו מינימאליות או לא יופיעו כלל.