זולאייר (בלועזית – Xolair) הינה תרופה חדשה יחסית, שמיועדת לטיפול באסטמה. מוצר זה נמצא כיום בסל הבריאות בארץ והוא ניתן לחולים כמקובל אך ורק במוסד רפואי (למשל – בקופת החולים).
כדאי לציין ששם המדף זולאייר המקובל בארץ, מוכר בקהילה הרפואית תחת השם – Omalizumab. ייעודה של התרופה – להתמודד עם גורמים מחוללי אלרגיה, ולסייע בפרט לסובלים מאסטמה שאינם חווים שיפור משביע רצון לאחר מתן תרופות וותיקות המבוססות על סטרואידים.
לטיפול באסטמה בינונית – קשה
במדינות ספורות החלו להשתמש בזולאייר עוד בתחילת שנות האלפיים, כאשר השימוש הלך והתרחב באופן משמעותי רק במהלך השנים 2014 – 2015, בעיקר לאחר שהתקבל אישור לשיווק בארצות הברית ובאירופה. לטובת הטיפול באסטמה, משתמשים בתרופה בקרוב ל-100 מדינות ברחבי העולם, כאשר נבדקות מטרות טיפוליות נוספות.
כיום, המטופלים הינם לרוב חולי אסטמה המגלים סימפטומים ברמת חומרה בינונית או יותר מכך. מאיזה גיל ניתן לעשות שימוש בתרופה זו? על פי ההתוויות, שימוש אפשרי הינו במבוגרים וכן בילדים מעל גיל 12.
מתן בהזרקה בלבד
התרופה, שפותחה באמצעות הנדסה רפואית גנטית, מחייבת מרשם רפואי. פיתוחה נעשה על מנת לטפל בחולי אסטמה והתגלה כי היא יעילה גם בחולים הסובלים ממחלות עור קשות, בעלות מוטיבים כרוניים ועל רקע דלקתי. לרוב, התרופה לא תשמש כתרופה קו ראשון, ייעשה בה שימוש רק כאשר תרופות אחרות לא נמצאו כמועילות ואפקטיביות.
שלא כמו תרופות אחרות המקובלות לטיפול באסטמה קלה יותר, הניתנות בשאיפה (תוך שימוש במשאף), זולאייר ניתנת בהזרקה בלבד כלומר במתן תת עורי. המינון המקובל – מנה אחת, פעם בחודש או פעמים בחודש. כל מנה יכול להכיל עד כ-600 מ"ג תמיסה ולעיתים גם מחצית מכך ואף שליש, בתאם להתוויה, משקל החולה וחומרת המחלה. על מנת להחליט מהו המינון הנדרש, יש והרופא יבחן את כמות הנוגדנים בגופו של החולה, אלה שמעידים על רמה העוררות של התגובה האלרגית.
השפעה כעבור זמן
למרות שזולאייר ניתנת באמצעות זריקה, ולפיכך החולים מניחים שהשפעתה מהירה, היא עשויה להיות בעלת השפעה איטית יותר לעומת תרופות מקובלות אחרות כגון סימביקורט או זדיטן המשמשות לשיפור מצבם של חולי אסטמה. ההשפעה המיטיבה עשויה בהחלט להצריך זמן וסבלנות.
מסיבה זו ומסיבות נוספות, בהחלט ייתכן שהחולה יצטרך ליטול במקביל גם תרופות אחרות, למשל קורטיקו סטרואידים, לפחות לתקופת מה. לשם שמירה על יעילות התרופה ולמניעת פגיעה באיכותה, יש לוודא שהיא נשמרת בתנאים נאותים, לפי הנחיות היצרן. יש לאחסן בקירור (לא במקפיא) ואין לחשוף את התמיסה לשמש.
לא פוגע בערנות
ישנם חולי אסטמה המכירים את התרופות הוותיקות לאסטמה, אשר עשויות להוביל להרגשה של עייפות או ישנוניות. תופעה זו לא ידועה בהקשר של זולאייר. אין מניעה להשתמש בתרופה לפני נהיגה אך מומלץ להימנע מהשימוש בתרופה לנשים הרות או מיניקות. אף כי התרופה נועדה לשמש במטופלים הסובלים מאסטמה קשה, אין היא מיועדת להינתן בזמן התקף האסטמה עצמו.
בקרב חלק מהמטופלים, הסובלים מרגישות גבוהה לגורמים אלרגניים (אבק, פריחה, עקיצות דבורים וכיוצא באלה) עשויה להופיע תגובה קלאסית של אלרגיה גם בשל השימוש בתרופה עצמה. פריחה עשויה להופיע וכן גם כאבי מפרקים ועליה בחום הגוף. סימפטומים כאלה עשויים להיות מטופלים באמצעות הגדלת המינון של סטרואידים.
תופעה אלרגית אפשרית וקשה יותר עשויה להתבטא בעליה בדופק, לחץ דם נמוך, סחרחורת, נפיחות בלוע, טשטוש. מסיבה זו, לאחר קבלת הזריקה, על המטופל להישאר במוסד הרפואי למשך מספר שעות. רק לאחר פרק זמן, ניתן לעזוב את בית החולים או קופת החולים ללא חשש.