רבות נכתב וסופר בשנים האחרונות על מצבם הבריאותי הרעוע של רבים מתושבי חיפה והסביבה. זיהום האוויר הגבוה, הנובע בעיקר מהימצאות מפעלים מהתעשייה הכימית, הפטרוכימית ותעשיית ייצור האנרגיה, מביאים לפי מומחים רבים לתחלואה חריגה של התושבים במחלות מסכנות חיים – החל ממחלות נשימה ועד לסוגים שונים של סרטן.
למרבה הצער, נתונים ומחקרים נכנסים לתמונה ומראים שהחששות האלה הן בהחלט במקום. במאמר הבא נציג את הקשר הפוטנציאלי הקיים בין מגורים בחיפה לבין מחלת האסתמה, שבא לידי ביטוי בנתונים שמראים, שבנפה הצפונית יש פשוט הרבה יותר חולי אסתמה מאשר בחלקי ישראל אחרים.
מחקרים קודמים – יותר חולי אסטמה בחיפה והקריות
משרד הבריאות מרתיע כבר שנים על הסכנות שמעמידה חיפה לאלו הנמצאים בתחומה. עוד ב-2010 חברו חוקרים של משרד הבריאות, אוניברסיטת חיפה ושירותי בריאות כללית למחקר, שהשורה התחתונה בו הייתה ששיעור התחלואה באסתמה בקרב ילדי חיפה והקריות גבוה עד פי שלושה בהשוואה לממוצע הארצי. הנתונים שהוצגו מדברים על כ-21-16% תחלואה, תלוי באזור הספציפי, בעוד הממוצע לאותה שנה עמד על כ-7% בלבד.
באותה שנה סייג משרד הבריאות בצורה מסוימת את הנתונים, בטענה שהממצאים אינם מצביעים על קשר מוכח ודאית לזיהום האוויר, אלא עשוי להיות מושפע מגורמים משתנים אחרים (דוגמת השמנת יתר בקרב האוכלוסייה).
בשלהי 2016 פרסם משרד הבריאות נייר עמדה, בו הצביעו מומחים מטעמו על כך שבנפת חיפה ישנן עדויות וגם תמותה מוגברת עקב מחלות לב ונשימה, לרבות מחלות אסתמה בקרב ילדים, בהשוואה לממוצע הארצי. נייר העמדה קבע כי מדובר במגמה ממושכת, כאשר הנתונים על פיו הם עקביים מאז תחילת שנות האלפיים.
למרבה הצער, לא חסרות בנייר העמדה הזה עובדות המראות את מצב הבריאות הלקוי באזור. בשנת 2008 היה שיעור האשפוזים עקב אסתמה, בגילאי 4-0 ו-15-4, גבוה פי כמה מהממוצע הארצי: כמעט 700 אשפוזים לכל 100,000 איש (בתל אביב, כדי לסבר את האוזן, מדובר בכ-170 אשפוזים לאותו סדר גודל של אוכלוסייה). בשנים אחרות הנתונים היו דומים. את העובדה שההבדל משמעותי במיוחד בקרב תינוקות וילדים ניתן לייחס לכך שהילדים ברמה הכללית רגישים פי כמה מהמבוגרים למחלות ריאה, עקב ההתפתחות ההדרגתית של רקמת הריאה אצלם.
אסטמה בחיפה – פי 2.3 מהממוצע הארצי
ממשיכים לסוף שנת 2018, ולמחקר נוסף של משרד הבריאות. האחרון בחן את שיעורי האשפוזים כתוצאה מאסתמה בקרב ילדים, החל מגיל הלידה ועד גיל 14, במשך עשרים שנים. המחקר מצא כי בנפת חיפה, אשפוז הילדים גבוה פי כ-2.3 מאשר הממוצע הארצי. המחקר לא הסתכם בילדים, אלא קבע כי שיעורי האשפוז עקב אסתמה באזור גבוהים מהממוצע הישראלי גם בקבוצות גיל אחרות.
על כך שמדובר בנתונים חריגים ניתן ללמוד דרך התבוננות במגמה הכללית. בעוד שאחוז האסתמה בקרב ילדים הוא כ-15-5%, עם השנים חלה במדינות מפותחות ירידה באחוזי התחלואה, בעיקר אצל ילדים. ניתן לייחס זאת לגורמים סביבתיים שונים, כמו גם לכך שהטיפולים באסתמה נעשים יעילים יותר ומקטינים את האשפוזים הנדרשים בקרב חולי האסתמה למיניהם.
החוקרים מציינים בנוסף כי שיעורי האשפוז כתוצאה מאסתמה עשויים להיות מושפעים עקב גורמים מתערבים אחרים, דוגמת נגישות המערכות הרפואיות בקהילה, אך גם בתנאים האלה קשה לטעון שההיבט הסביבתי אינו משחק תפקיד.
תושבי חיפה והקריות מוחים כבר שנים על המצב, וגם משרד הבריאות ועיריית חיפה הביעו את עמדתם הנחרצת בנושא. כולנו תקווה שהלחצים יישאו פרי ויביאו לפעולות שונות שתכליתן צמצום התחלואה באסתמה ובמחלות רבות אחרות באזור חיפה והקריות. אדם והסביבה ירוויחו מזה גם יחד.