הקשר בין אסטמה ותזונה

טיפול ואבחון אסתמה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון אסתמה!

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

תזונה בריאה לאסטמהתזונה נכונה היא המפתח לחיים בריאים, ובקרב חולי אסטמה לתזונה תפקיד חשוב בשליטה על תסמיני המחלה.

חולי אסטמה אשר אוכלים בצורה בריאה ונכונה, ותזונתם כוללת כמות גדולה של ויטמינים, מינרלים, אומגה 3 ו-6 ואנטי אוקסידנטים נהנים במקרים רבים מהקלה על תסמיני האסטמה והפחתתם.

מצד שני, חולי אסטמה אשר אינם מקפידים על תזונה נכונה, אוכלים מזון מעובד ולא בריא ומצויים בעודף משקל נמצאים בסיכון מוגבר לפתח התקפי אסטמה קשים יותר ובתדירות גבוהה יותר.

חשיבות התזונה לחולים במחלות כרוניות

בדומה ליתר האוכלוסייה, גם חולי אסטמה צריכים להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת המכילה כמות תקינה של ויטמינים, מינרלים ואנטי-אוקסידנטים. תזונה לקויה יכולה להוביל לבעיות בריאותיות רבות, ובין היתר להשפיע גם על מהלך מחלת האסטמה.

על פי מחקר שבוצע בבני נוער, נערים עם תזונה לקויה סבלו מהתקפי אסטמה רבים יותר וקשים יותר. בנוסף, חסר בויטמינים C ו-E ובחומצת אומגה 3 קשור אצל חולי אסטמה לתפקודי ריאה לקויים. על פי מחקר אחר, ילדים ובני נוער אשר הקפידו על תזונה ים תיכונית אשר כוללת כמות גדולה של פירות, ירקות ואגוזים סבלו פחות מתסמיני אסטמה.

המרכיבים התזונתיים העיקריים אשר הוכחו כקשורים למחלת האסטמה הם ויטמין C, ויטמין E, בטא-קרוטן, נוגדי חמצון, מגנזיום, סלניום ואומגה 3. שילוב של מרכיבים אלה בתזונה חשוב מאוד לחולי אסטמה ויכול להפחית את ההתקפים ואת עצמתם, וניתן להבין שמלבד הבטחת התפתחות תקינה, לתזונה הנכונה חשיבות רבה לילדים המתמודדים עם מחלת האסטמה.

תוספי מזון התגלו כלא יעילים

באופן מפתיע, תוספי מזון שונים המכילים את המרכיבים החסרים בתזונה התגלו כלא יעילים, ושימוש בהם לא שיפר את המצב הכללי ולא הקל על תסמיני המחלה. למרות שהסיבה לכך אינה ברורה, מחקרים שונים שבוצעו בתחום הראו שאין כל יתרון בשימוש בתוספי מזון אצל חולי אסטמה, ושתוספים מסוגים שונים אינם מונעים הופעת סימפטומים.

לעומת זאת, חשוב להדגיש שתזונה לקויה אשר כוללת כמות נמוכה של ויטמינים ומינרלים כן הוכחה כקשורה למחלת האסטמה. ועל כן, יש לשנות את הרגלי התזונה לבריאים יותר, וכמובן שאין טעם בשימוש בתוספי תזונה אשר במקרים אלו נחשבים למיותרים.

המלצות לגבי תזונה לחולי אסטמה

מלבד אכילת פירות וירקות וצריכת מוצרי מזון המכילים אומגה 3 ואומגה 6, קיימות מספר המלצות לחולי אסטמה:

  • שמירה על משקל מאוזן – אנשים הסובלים ממשקל עודף ידועים כסובלים מתסמיני אסטמה חמורים יותר. במידה וקיים משקל עודף מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לגבי תכנון תפריט מתאים וירידה במשקל.
  • בירור אלרגיה למזון – למרות שרוב האלרגנים הגורמים להתקפי אסטמה הם אלרגנים המגרים את דרכי הנשימה, בחלק קטן ממקרי האסטמה הסיבה לכך היא אלרגנים שמקורם במזון. כ-2% מהמבוגרים הסובלים מאסטמה סובלים מאלרגיה למזון הכוללת אלרגיה לחלב (לא כולל אי סבילות ללקטוז), ביצים,בוטנים וכולי. יש לציין שבמקרים אלה התגובה האלרגית היא בדרך כלל קשה ביותר ודורשת טיפול מיידי.
  • הימנעות ממזון מעובד – בחלק ממוצרי המזון המעובדים משתמשים בחומרים שונים אשר יכולים לרגש את מערכת הנשימה ולעורר התקפי אסטמה. מסיבה זו ומסיבות בריאותיות נוספות יש להימנע ככל שניתן ממזון מעובד ולהשתדל לאכול מזון ביתי בלבד.
  • הימנעות מאכילה לפני השינה – שכיבה במצב מאוזן יכולה לגרום להגעת תוכן קיבה אל חלל הפה ואל דרכי האוויר, ובדרך זו יכולים להתפתח התקפי אסטמה. תופעה זו, הנקראת גם ריפלוקס מופיעה ברמות שונות בכ-70% מחולי האסטמה ועל כן מומלץ להימנע משכיבה אחרי הארוחות.

מה אסור לאכול לחולי אסטמה?

אמנם לא תמיד יודעים להגיד מה הגורם המרכזי לאסטמה אבל נמצא קשר בין תחומים שונים בחיים לבין המחלה, כמו לדוגמה הקשר בין אסטמה ותזונה. הוכח כבר כי ישנם סוגים שונים של מזון שחשיפה אליהם עלולה להוביל להתקף אלרגי, ולמעשה ישנם מזונות שנמצא כי עלולים לייתר תסמינים חמורים יותר של אסטמה. החשודים העיקריים הם מאכלים שומניים מאד, מאכלים עם סוכר עודף, מוצרי חלב, שומשום, בוטנים, ביצים ועוד. מזונות אלו הם כידוע מרכיבים משמעותיים בתזונה של העולם המערבי. כמו כן, הקשר בין אסטמה ותזונה לא מסתיים רק בסוג המזונות שעלולים להוות טריגר להתפרצות של התופעה אלה גם נמצא קשר בין עודף משקל להופעה של אסטמה. מלבד שני הגורמים האלו הקושרים בין אסטמה ותזונה, ישנו גם הנושא של אופן האכילה. מי שחולה באסטמה, מומלץ שיאכל מזון באופן מדוד, בלי למלא את הקיבה יתר על המידה. לכן, לחולי אסטמה מומלץ לפתח הרגלי תזונה מאוזנים ובריאים, להקפיד על שתיית מים מאוזנת וגם לא בכמות מאסיבית ועוד המלצות.

אילו וויטמינים ומינרלים רלוונטים עבור חולי אסטמה באופן מכריע

יש חשיבות רבה עבור חולי אסטמה לצריכת כמות גבוהה ל פירות. הסיבה לכך היא משום שפירות מסוגים שונים מכילים רכיבים הנקראים פיטוכימיקלים שמייעלים תהליכים במערכת הנשימה העליונה. בנוסף, מינרל הסלניום הנמצא בכמות גבוהה באגוזי ברזיל מסייע בהפחתת התסמינים הקשורים למחלה. יש חשיבות גם למגנזיום המסייע במיוחד עבור חולים הסובלים מהתקפי אסטמה קשים. המגנזיום תורם לאיזון התאים הפועלים במערכת החיסון. גם לנחושת, אבץ וחומצות שומן חשיבות רבה. אכילה של מזונות המכילים אומגה 3 ואומגה 6 כמו דגים, אגוזים, אבוקדו וזרעים חשובה גם כן.

לסיכום, מחלת האסטמה אינה פשוטה להתמודדות והיא פוגעת באיכות החיים ומובילה למגוון רחב של תסמינים. שמירה על תזונה נכונה ומיטבית, תורמת לאיזון התסמינים הללו ומשפרת באופן ניכר את איכות החיים של הסובלים מהמחלה. ניתן להתייעץ עם מומחה בתחום להתאמת תפריט אישי בהתאם לחומרה של המחלה והתסמינים מהם את סובלים

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה

המרכז לטיפול ואבחון אסתמה מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון אסתמה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון אסתמה. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים