ארוחה לאור נרות נחשבת לרומנטית, אך חוקרים מזהירים שהיא עשויה להזיק לבריאות. במחקר שנערך בשנת 2009, מדענים מאוניברסיטת דרום קרוליינה ניתחו את האדים אותם משחררים נרות ריחניים, ובדקו אותם בבדיקות מעבדה.
לצורך חקירת פליטת האדים מהנרות, החוקרים שרפו מגוון נרות ריחניים במעבדה, ואספו את תערובת החומרים שנפלטו מהם. הם מצאו שהפראפין המשוחרר מאדי הנרות, הוא חומר מזיק הנקשר לסרטן ריאות ואסטמה, אך מודים ששימוש בנרות ריחניים מידי פעם אינו צריך לגרום לדאגה. לאור הממצאים, המדענים ממליצים לעבור לנרות העשויים משעוות דבורים או סויה, שאינם משחררים רמות משמעותיות של חומרים כימיים.
הקשר בין נרות ריחניים לבין אסטמה
הפראפין, חומר הבסיס בנרות מכיל כימיקלים רבים המהווים השפעה מזיקה לבריאות, והמסת השעווה על ידי הנר מייצרת חום גבוה דיו עד כדי גרימת התלקחות מולקולות מסוכנות כגון טולואן, נוזל שקוף דליק, אלקאנים ובנזין, תרכובת המשוחררת לאוויר כתוצאה מפליטות פחם ונפט לוהט.
החשש הבריאותי טמון בכימיקלים אותם מכילים שעוות הנר וחומרי הניחוחות. מספר חוקרים נוספים סבורים כי שימוש ממושך וארוך טווח בנרות ריחניים, או מוצרים אחרים המשחררים ניחוחות, כגון קטורת, מטהרי אוויר ומוצרים המשחררים בשמים לחלל החדר, עלול להוביל לאסטמה, אלרגיות נפוצות, נזק לריאות או במקרים קיצוניים, אפילו לסרטן.
מניעת סיכונים בריאותיים הקשורים לשימוש במוצרי ניחוחות
למרות הממצאים, ניתן לנקוט בצעדים כדי למזער את הסיכון, והימנעות היא המפתח. לכן יש להימנע מנרות ריחניים דולקים המשחררים חומרים כימיים לאוויר.
עצים מלאכותיים – למניעת ריח העץ החי, יש לבחור עץ מלאכותי, אך לוודא שאינו מצופה בתרסיסים בריח אורנים, ואינו מדיף שמנים ריחניים. חומרים ריחניים כוללים כימיקלים רבים כגון אצטון מתילן כלוריד, העלול לגרום להתקף אסטמה או תגובה אלרגית אחרת.
חיסון נגד שפעת – אם הסיכון להתקף אסטמה הוא בינוני עד קשה, מומלץ להתייעץ עם הרופא לקבלת טיפול ראשוני באמצעות חיסון נגד שפעת. טיפול זה מגן מפני מחלות אחרות העלולות להגביר את הפגיעות לגירויי אסטמה והתפתחות בעיות בריאות קשורות אחרות.
הכנה מוקדמת – לפני שמדליקים נרות ריחניים, או לפני שהולכים למפגש חגיגי בו מודלקים נרות, מומלץ לקחת תרופות מרשם ומשאף. התכוננות מראש מסייעת באופן משמעותי במהלך חשיפה לחומרים המגרים את הריאות.
הפחתת החשיפה – השיטה היחידה למנוע את הסיכון להתקפי אסטמה היא פשוט להתרחק מכל חומר העלול לגרות את הריאות. הימנעות היא המדד הטוב ביותר לצעד זהיר בו ניתן לנקוט.
רופאים מזהירים מפני נזק לריאות הנובע משימוש בנרות ריחניים, במיוחד אם הם עשויים פרפין. הנרות מיוצרים מנפט, ולכן במקומם מומלץ לעבור לשימוש בנרות דונג או סויה. בנוסף להימנעות מהנרות, יש להימנע לחלוטין ממוצרי אוויר ריחניים אחרים, כצעדי מניעה חיוניים להגנה מפני אלרגיות, אסטמה ובעיות בריאות הקשורות לשאיפת ניחוחות.