עשן סיגריות, סיגרים ונרגילות פוגע בגוף במובנים רבים, אך הוא מזיק במיוחד לריאות של אדם הסובל מאסטמה. עשן הטבק הוא גורם רב עוצמה המפעיל תסמיני אסטמה חמורים.
כשאדם שואף עשן טבק, חומרים מגרים "מתיישבים" בדפנות הלחות של דרכי הנשימה, ועלולים לגרום להתקף אצל אדם הסובל מאסטמה.
בנוסף, נזקי עשן טבק יוצר נזקים במבני דרכי הנשימה באמצעות מבנים זעירים דמויי שיער החודרים לדרכי הנשימה. מבנים אלו יוצרים ריר המצטבר בדרכי הנשימה. העשן גורם לריאות לייצר יותר ריר מהרגיל, וכתוצאה מכך, יותר ריר מצטבר בדרכי הנשימה, ומפעיל את ההתקף.
האופן בו מזיק עישון לאסטמה
במחלה זו, התכווצות השרירים המקיפים את הסימפונות, והתנפחות צינוריות קנה הנשימה, גורמים לקשיי נשימה. חלק מהמעשנים מפתחים היצרות של הסימפונות המתפתחת לדלקות וצלקות, וגורמת לבעיות נשימה קבועות.
אנשים הסובלים מאסטמה, שמעשנים סיגריות, נמצאים בסיכון כפול. הם מסתכנים בהתקפי קשיי נשימה עקב אסטמה כתוצאה מנשימת עשן הסיגריות, במצב העלול להוביל למחלות ריאות, אמפיזמה וברונכיטיס כרוני. מעניין לציין, שלרוב המבוגרים בגילאי חמישים, המפתחים אסטמה לראשונה בחייהם, יש עבר של עישון סיגריות.
עישון פסיבי ואסטמה
עישון פסיבי הוא שילוב של עשן בוער של סיגריות או סיגרים, אותו נושף אדם מעשן. שאיפה בעישון פסיבי, המכונה אף "עשן טבק סביבתי", יכול להיות אף מזיק יותר מאשר עישון בפועל. העשן ששורף את קצה הסיגריה מכיל חומרים מזיקים יותר, כגון זפת, פחמן חד חמצני, ניקוטין וחומרים רעילים אחרים, מאשר העשן הנשאף על ידי אדם מעשן.
עישון פסיבי מזיק במיוחד לאנשים הסובלים מאסטמה, הנמצאים בסיכון גבוה יותר לחוות צפצופי נשימה, שיעול וקוצר נשימה הקשורים לאסטמה. למרות שלקמפיינים הבריאותיים, העלות הגבוהה של הסיגריות, ומדיניות מקומות ציבוריים ללא עישון קיימת השפעה מרכזית בהפחתת מספר המעשנים כיום, כ25% מכלל האוכלוסייה הבוגרת ממשיכים לעשן. במצב זה, אנשים הסובלים מאסטמה מתקשים להימנע מחשיפה לעישון פסיבי.
התפתחות אסטמה בקרב ילדים להורים מעשנים
הקשר בין אסטמה וחשיפה לעישון פסיבי מורכב יותר מאשר גירוי זמני של דרכי הנשימה. חשיפה לעישון פסיבי בבית עלולה לתרום להתפתחות אסטמה אצל הילדים, ולשליטה גרועה בתסמיני האסטמה שלהם.
מחקר מדעי שנערך לאחרונה דיווח שקבוצת ילדים הסובלים מאסטמה הפחיתו באופן משמעותי את תסמיני האסטמה שלהם, כשהוריהם הפסיקו לעשן, בהשוואה לילדים שהוריהם המשיכו לעשן, שאצלם דפוסי האסטמה נותרו ללא שינוי. ילדים המפתחים אסטמה בעקבות עישון הוריהם בבית, סובלים מתסמינים חמורים יותר ונמצאים בסיכון מוגבר יותר לפתח אסטמה חמורה, במצבים הכוללים.
- התלקחויות התקפים לעיתים קרובות יותר.
- סיכוי גבוה יותר להגיע לחדר המיום לאחר התלקחויות אסטמה חמורה.
- סיכוי גבוה יותר להפסיד לימודים בגלל האסטמה.
- צורך בנטילת יותר תרופות אסטמה.
- קושי בשליטה על התסמינים, למרות השימוש בתרופות.
גם ילדים שאינם סובלים מאסטמה נמצאים בסיכון אם הוריהם מעשנים. ילדים אלו עלולים לחוות זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, לפתח דלקות באוזן התיכונה ואף דלקת ריאות. החשיפה לעשן הסיגריות מציבה אותם בסיכון לפתח אסטמה, גם אם מעולם לא סבלו מבעיות נשימה.