תרופה חדשה ויעילה לאסטמה זמינה כיום גם בארץ והיא שייכת למשפחת התרופות הביולוגיות. כידוע, תרופות ביולוגיות הולכות ותופסות מקום חשוב יותר, בטיפול במחלות קשות. סוג זה של תרופות קוצר הצלחה בטיפול במחלות ממאירות כתחליף לכימותרפיה או הקרנות או בתוספת לטיפולים וותיקים יותר, שניתנים במינון נמוך. יחד עם זאת, מתברר כי תרופה ביולוגית מהדור החדש עשויה להיות התקווה החדשה עבור חולי אסטמה. מחקר חדש ביקש לבדוק עד כמה התרופה הביולוגית נוקלה (נקראת גם Mepolizumab) אכן ראויה לתקוות שנתלות בה.
עד כמה ממצאי המחקר פורצי דרך?
בזמן כתיבת הדברים (2020), ראשי מערכת הבריאות בישראל כבר הספיקו להתרשם לטובה מנוקלה. הראייה הטובה ביותר לכך היא הצירוף של התרופה לסל הבריאות. כבר כיום, חולי אסטמה קשים, הסובלים מהתקפים הפוגעים קשה באיכות חייהם, יכולים לקבל את התרופה במידה והרופא יספק את המרשם המתאים. לרוב, עדיין נוטים הרופאים לנסות לטפל תחילה באמצעים וותיקים ורק אם הללו לא מספקים תוצאות משביעות רצון, תוצע התרופה הביולוגית.
המחקר מצא תוצאות ראויות לציון, שהפתיעו אפילו את טובי הרופאים (ויש אומרים גם את החברה שפיתחה את התרופה בעצמה). על פי הדיווח, שפורסם בכתבי עת רפואיים סביב העולם, שמונה מכל עשרה חולים ציין כי התרופה שיפרה את מצבו בצורה טובה מאוד. מבחינה קלינית, קרוב לתשעים אחוז מהחולים שסבלו מהתקפים קשים מאוד ובתדירות רבה חשו בשינוי דרסטי. מספר ההתקפים החוזרים צנח והרווחים ביניהם גדלו מאוד. עוד נמסר כי שבעים אחוזים מהמטופלים במחקר נזקקו לאחר מכן למינון נמוך מאוד של תרופות וותיקות שמובילות לתופעות לוואי. רבים נפטרו בפעם הראשונה מזה זמן רב מן התלות בסטרואידים כמענה להתקפים הקשים כל כך, שגורמים לתפקוד לקוי מאוד של מערכת הנשימה.
כיצד התרופה הביולוגית 'נוקלה' עובדת?
נוקלה, התרופה הביולוגית שעומדת בבסיס המחקר, אינה זמינה בגלולות או בטיפות. את התרופה יש לקבל בזריקה, במינון שעומד בדרך כלל על פעם בחודש ולא יותר. מדובר בתרופת מרשם שלרוב לא מלווה בתופעות לוואי, בוודאי לא כאלה שמתעוררות עקב שימוש בסטרואידים או בתרופות אחרות שאינן ביולוגיות.
כתרופה ביולוגית, תפקידה בעצם לסמן את המטרה ולחסל אותה בצורה בררנית. נזכור כי אסטמה זו מחלה של דרכי הנשימה אשר לא נוצרת בשל ווירוס או חיידק. זו מחלה שגורמת לדלקות, נפיחות וגירוי בסמפונות. החולה מתקשה לנשום, סובל מנשימה שורקנית, תשישות, שיעולים. המדענים נזקקו ללא מעט שנים בכדי להבין מה בדיוק עומד בבסיס ההתקפים החמורים. נמצא כי בקרב אחוז לא גדול מהחולים (הסובלים מתפקודי ריאות לקויים במיוחד) מעורב מנגנון המקושר עם מערכת החיסון. חלבונים מסוימים, נדירים בדרך כלל, נוצרים בגופם בצורה הרבה יותר מואצת ורחבת היקף. אותם חלבונים, אאוזונופילים, קשורים לצורה הקשה יותר של המחלה.
כאן נכנסת לתמונה התרופה הביולוגית. נוקלה מסוגלת לסמן את מנגנון הייצור של מערכת החיסון, האחראי לריבוי האאוזונופילים. לאחר מתן התרופה, מתחיל תהליך של צניחה במספר החלבונים. למשך תקופה של מספר שבועות נפטר המטופל מתופעות לוואי, ההתקפים נעלמים, כולם או ברובם ואיכות החיים משתפרת. היכולת לנשום לרווחה ולתפקד בצורה טובה הופכים למנת חלקם גם של החולים הקשים ביותר.
חשוב רק להעיר שהתרופה איננה בהכרח משמשת תחליף מלא לטיפולי אסטמה אחרים. רבים מהחולים זקוקים לטיפולם נוספים, הן לפני הופעת התקפים והן במהלכם. על כל פנים, נוקלה איננה מעניקה פיתרון בזמן אמת להתקף קוצר נשימה, כך שמוקדם עדיין להספיד את המשאפים והתרופות הוותיקות שעדיין זמינות.
מקורות:
https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/asthma
https://www.cdc.gov/asthma/faqs.htm
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a615058.html