רבים מאתנו סובלים מקשיי נשימה בדרגות שונות בתקופות מסויימות במהלך חיינו. לעתים מדובר בהתקפים ברי חלוף הנובעים כתוצאה מלחץ נפשי או מאמץ פיזי ממושך. אך במקרים אחרים מדובר בתסמינים העלולים להעיד על קיומה של מחלת ריאות חסימתית כרונית המכונה copd, אשר באה לידי ביטוי בהיצרות הסימפונות ובפגיעה באספקת האויר אל הריאות.
התסמינים הנלווים ל- copd דומים במידה ניכרת לאותם סימפטומים המאפיינים את מחלת האסטמה וכוללים בין השאר- צפצופים בנשימה, ליחה מוגברת, כחכוחים בלתי נשלטים, קוצר נשימה בעת מאמץ ועוד. אולם, בעוד שטיפול נכון ועקבי במחלת האסטמה עשוי להקל באופן ניכר על התסמינים הנלווים אליה עד להעלמתם, הרי ש-copd הנה מחלה כרונית המחריפה עם השנים, לעתים עד צורך בטיפול באמצעות חמצן. עם זאת, טיפול רציף ב-copd עשוי להאט במידה ניכרת את החרפת המחלה.
מחלה של מעשנים
בעוד שמחלות כרוניות רבות נגרמות בעיקר על רקע גנטי, הרי שמחלת ריאות חסימתית כרונית נגרמת ברוב רובם של המקרים כתוצאה מעישון, ומתפרצת לרוב בעשור השישי לחייו של החולה. עם זאת, בקרב חולים אשר אינם מעשנים, סביר להניח שמדובר במקור גנטי האחראי להתפרצות המחלה או בחשיפה מתמדת לגורם מזהם כזה או אחר. במקרים מסויימים כאשר מדובר בחולה מעשן הנושא מטען גנטי של המחלה, היא עלולה להתפרץ בגילאים מוקדמים יותר.
דרכי ביטוי שונות של המחלה
כאמור, copd באה לידי ביטוי בחסימת האויר הזורם אל הריאות. כאשר חלה הרעה משמעותית במצבו של החולה, פעולת הנשימה הופכת יותר ויותר קשה עד כדי חוסר יכולת לנוע ולבצע פעולות פשוטות ביותר. אך כמו במחלות רבות, קצב התדרדרות המחלה אינו רציף, כאשר לצד תקופות של החמרה, ישנן תקופות רגועות יותר בהן היא שוככת מעט, זאת כמובן בהסתמך על נסיונותיו ומאמציו של המטופל להאט ולהפחית את התסמינים הנלווים למחלה, בין אם על ידי הימנעות מוחלטת מעישון או על ידי קיום אורח חיים בריא ומתון.
מחלת ריאה חסימתית כרונית עשויה להכיל התקפים המכונים- התלקחויות, זאת כאשר חלה החמרה משמעותית בהתפתחות המחלה. לרוב התקפים אלה נובעים כתוצאה מדלקת בסימפונות או דלקת ריאות, כאשר הטיפול בהם מתבצע בעיקר על ידי אנטיביוטיקה או סטרואידים הניתנים באמצעות בליעה, זאת על מנת למגר את התסמינים הדלקתיים ובכדי להרחיב מחדש את קני נשימה.
כאמור, copd באה לידי ביטוי בפגיעה בריאות, אולם הנזק הנגרם לריאה עשוי להופיע בשני אופנים שונים, כאשר לעתים מדובר בחסימת אויר הנגרמת כתוצאה מסימפטום דלקתי המפריע לפעולת זרימת האוויר בדרכי הנשימה ולעתים מדובר בביטוי חמור יותר של המחלה, כאשר נוצרת פגיעה ברקמת הריאה.
כיצד מאבחנים copd
אחוז הלוקים ב-copd נמצא בעליה מתמדת, אולם רבים מהלוקים במחלה כלל לא מודעים לכך. על כן, ישנה חשיבות רבה לאבחון מהיר של המחלה, זאת לצורך קבלת טיפול יעיל ונכון המסייע בהאטת החמרתה.
אנשים רבים נמצאים בסיכון לחלות ב-copd, בין אם מדובר באנשים שמעשנים או באנשים אשר סובלים באופן קבוע מהפרעות נשימה. במקרים כאלה, כאשר התסמינים אינם דועכים, יש לפנות לרופא ריאות לצורך אבחון המחלה. ישנן דרכים שונות לאבחן copd, כאשר לרוב בדיקת תפקודי ריאה מקיפה(ספירומטריה), מהווה אינדיקציה מלאה ומדויקת לקיום או שלילת המחלה.
טיפול ודרכי מניעה
הטיפול במחלת ריאות חסימתית בא לידי ביטוי באופנים שונים, כאשר לרוב הוא תלוי בחומרת המחלה, שכן ישנם חולים אשר סובלים מסימפטומים מועטים ואילו אחרים מצויים בשלבים מתקדמים של המחלה וסובלים מהתלקחויות רבות הפוגעות באיכות חייהם לטווח הרחוק.
כאשר בדיקת תפקודי הריאות מצביעה על copd, יש לפנות לרופא לצורך קבלת הטיפול הנדרש. לרוב, הימנעות מעישון הנה צעד הכרחי להפחתת תסמיני המחלה והאטת התפתחותה. מעבר לכך, יש חשיבות מרובה לקיום אורח חיים בריא ומאוזן לרבות- תזונה מאוזנת מופחתת שומן, פעילות גופנית רציפה לצורך שיקום סיבולת לב ריאה, ופיזיותרפיה.
במקרים מסויימים כאשר החולה סובל מתסמינים קשים של המחלה ניתן טיפול תרופתי באמצעות משאפים המכילים סטרואידים לצורך הפחתת התסמינים הדלקתיים או תכשירים קצרי טווח להרחבת הסימפונות. בחלק מהמקרים ינתן גם טיפול אנטיביוטי נרחב.
מעבר לכך, מאחר ש-copd מכילה תסמינים דלקתיים העלולים להוביל להידבקות במחלות נוספות, הריי שאנשים הלוקים בה נדרשים לבצע חיסונים שונים לרבות- חיסון נגד שפעת וחיסון נגד דלקת ריאות.