כשתסמיני אסטמה מאובחנים בקרב מבוגרים, מהם מופיעים בדרך כל גם בליווי אלרגיות. מצב זה עשוי להיות תוצאה של גירוי סביבתי במקום העבודה או בבית, והתסמינים מתרחשים בפתאומיות.
אסטמה היא מחלת הריאות הגורמת להתרחשות תסמינים בדרכי הנשימה המופיעים לסירוגין, וכוללים נפיחות או דלקת, במיוחד בדפנות דרכי הנשימה; ייצור כמויות ריר גדולות, עבות מהרגיל; והפחתת דרכי הנשימה בשל התכווצויות שרירים המקיפים אותם.
הבנת אסטמה במבוגרים
כשהרופא מאבחן אסטמה בקרב אנשים מעל גיל עשרים, המצב ידוע בתור אסטמה במבוגרים. האנשים הנמצאים בסיכון מוגבר יותר לסבול ממחלה זו ומהתקפי האסטמה הם:
נשים שעוברות שינויים הורמונאליים – כגון נשים הרות או נשים החוות תסמיני גיל המעבר.
נשים הנוטולות אסטרוגנים בגיל המעבר – בתקופה של יותר מעשר שנים.
אנשים הסובלים מאלרגיות – במיוחד אלרגיות לחיות מחמד.
אנשים החשופים לגירויים סביבתיים – כגון עשן טבק, עובש, אבק, מזרני נוצות או בשמים. אסטמה עשויה להיגרם אף כתוצאה מחומרים מגרים הנמצאים במקום העבודה, במצב הנקרא "אסטמה תעסוקתית".
תסמיני אסטמה במבוגרים
תסמיני אסטמה המתרחשים בקרב מבוגרים כוללים:
- תחושת קוצר נשימה.
- שיעול תכוף, במיוחד בלילה.
- צפצופי נשימה המתבטאים בקולות שריקה במהלך הנשימה.
- קשיי נשימה.
- לחץ בחזה.
אבחון אסטמה במבוגרים
רופא האסטמה מאבחן את התקפי האסטמה באמצעות צעדי האבחון הבאים:
בדיקה כללית – הכוללת היסטוריה רפואית, שאלות אודות התסמינים והאזנה לנשימה.
בדיקת תפקודי ריאות – באמצעות מכשיר הנקרא ספירומטר, המודד את כמות האוויר אותה המטופל יכול לנשוף לאחר הנטילה הראשונה, ובדיקת מהירות נשימה עמוקה וריקון הריאות. המטופל יתבקש לשאוף סימפונות קצרי טווח לפני הבדיקה או לאחריה. מכשירים אלו מכילים תרופות הפותחות את דרכי הנשימה באמצעות הרפיה חזקה של השרירים ומסייעים ליצירת ריר ברור מהריאות.
בדיקת אתגר מטאכולין – בדיקה זו מתבצעת אם תסמיני ספירומטריה אינם מעידים בבירור על אסטמה. שאיפת המטאכולין גורמת לדרכי הנשימה להתכווץ ולהצמטצם, אם אסטמה נוכחת. במהלך הבדיקה, המטופל שואף כמויות גדולות של החומר לפני ספירומטריה ולאחריה. תוצאות חיוביות של הבדיקה מעידות על נוכחות אסטמה. בסוף הבדיקה המטופל מקבל מרחיבי סימפונות על מנת להפוך את השפעות המטאכולין.
צילום רנטגן של החזה – זהו צילום המשתמש במינון נמוך של קרינה המשתקף על סרט מיוחד או מסך ניאון. הצילום מאבחן מגוון נרחב של מצבים, החל מברונכיט עד עצמות שבורות. הרופא מבצע בדיקה זו על מנת להתבונן על מבנים בתוך החזה, כולל הלב, הריאות והעצמות. באמצעות הצגת הריאות, הרופא יכול לראות אם קיים מצב, מלבד אסטמה, אשר עשוי להיות אחראי לתסמינים.
כל אדם עלול לסבול מאסטמה בכל גיל, אך האנשים הנמצאים בסיכון גבוה הם אנשים בעלי היסטוריה משפחתית של אסטמה; היסטוריה של אלרגיות, במצב הנקרא אסטמה אלרגית; מעשנים או אנשים הנחשפים לעישון פאסיבי; וחיים באזורים עירוניים.
טיפול באסטמה
אסטמה ניתנת לשליטה, אך לא קיימות תרופות למחלה. ניתן לנקוט בצעדים לשליטה במחלה, ואם הצעדים אינם מובילים להקלה, פירוש הדבר הוא שמדובר באסטמה שאינה בשליטה, ובמצב זה יש לקבל טיפול מרופא מומחה לאסטמה.
שימוש ראוי בתרופות אסטמה שנקבעו על ידי הרופא הוא הבסיס לשליטה טובה באסטמה, בנוסף להימנעות מגירויים וניטור תסמיני אסטמה יומיים. קיימים שני סוגים עיקריים של תרופות לאסטמה:
תרופות אנטי דלקתיות
כגון סטרואידים בשאיפה להפחתת הנפיחות וייצור ליחה בדרכי הנשימה. השימוש בתרופות אלו מוביל להפחתת הרגישות בדרכי הנשימה והפחתת סבירות התגובות לגירויים. יש לקחת תרופות אלו מדי יום במשך מספר שבועות עד להשגת השליטה באסטמה.
תרופות אנטי דלקתיות מובילות לירידה בתסמינים, זרימת אוויר טובה יותר, הפחתת נזקים בדרכי הנשימה והפחתת התקפי אסטמה. כשלוקחים את התרופות מדי יום, הן יעילות לשליטה באסטמה או מניעתה. סטרואידים לבליעה נלקחים להתלקחויות חמורות ומסייעים בהגברת יעילות תרופות אחרות כמו גם מסייעים בהפחתת הדלקת.
מרחיבי סימפונות – תרופות אלו מרגיעות את השרירים המהדקים את דרכי הנשימה. הם פותחים את דרכי הנשימה, משחררים יותר אוויר פנימה והחוצה מהריאות ומשפרים את הנשימה. ככל שדרכי הנשימה נפתחים, הריר נע בחופשיות רבה יותר וניתן להשתעל יותר בקלות. הם יעילים להקלת או הפסקת תסמיני אסטמה, ויעילים ביותר במהלך התקף אסטמה. בצורות ארוכות הטווח של התכשיר, הם יעילים למניעת אסטמה הנגרמת ממאמץ.
תרופות אסטמה ניתנות לצריכה כתרופות לשאיפה, באמצעות משאף במינון המודד אוויר או משאף אבקה יבשה, או באמצעות בליעת תרופות בצורת גלולות או נוזלים.