מחלת האסטמה תלויה בגורמי סיכון שונים בין אם מדובר בגורם גנטי, מזג אויר יבש או זיהום אויר.
בעידן התעשייתי של ימינו כמעט ובלתי ניתן להימנע מחשיפה למזהמים למיניהם, בייחוד באזורים אורבניים. בהסתמך על כך, זיהום האויר הפך בשנים האחרונות לאחד מגורמי הסיכון המשמעותיים להחמרת הסימפטומים הנלווים למחלת האסטמה ולמחלות ריאות נוספות וכגורם להיווצרותן.
בעידן המודרני, כאשר המרחבים הפתוחים הולכים ומצטמצמים והעיר על שלל תוצריה התעשייתיים מתפשטת יותר ויותר, כמעט ולא ניתן להימנע כליל מחשיפה למזהמים השונים בין אם מדובר במפעלי ענק, תחנות כח או פיח של מכוניות. מחקרים שונים אשר התמקדו בקשר שבין אסטמה לזיהום אויר הוכיחו כי בערים ובאזורים השוכנים בקרבת מפעלים תעשייתיים, הסיכון להתפתחות אסטמה הינו גבוה יותר, בעיקר כאשר מדובר בילדים ובמבוגרים.
עישון כגורם מזהם
כאמור, זיהום אויר על כל סוגיו עלול להחריף את תסמיני האסטמה בקרב הלוקים במחלה ואף לגרום להיווצרותה. אך בעוד שכמעט ולא ניתן להימנע מחשיפה למזהמי אויר מסויימים כמו- ערפיח, תחמוצת חנקן ודיזל, הרי שלעתים חשיפה לגורמים מזהמים כאלו ואחרים נובעת כתוצאה מהרגלים מזיקים, כדוגמת-עישון סיגריות וטבק. בזמן העישון משתחררים לחלל האויר כימיקלים אשר עלולים לעורר תגובה דלקתית בגוף ולעורר אלרגנים שונים, הליך אשר עלול להוביל לתגובה אלרגית ולהתפתחות מחלת האסטמה.
אסטמה ומזהמי אויר תעשייתיים
בעוד שניתן למגר את העישון כגורם סיכון למחלת האסטמה על ידי הימנעות ממנו, הרי שאין באפשרותנו להימנע כליל מחשיפה למזהמי אויר כאלה ואחרים, אף על פי שלרוב מדובר בתוצר עמלו של האדם, זאת על ידי שימוש במכשירים אשר פולטים חומרים רעילים והקמת מפעלים תעשייתיים.
בעוד שישובים חקלאיים מרוחקים ניחנים באויר צח וצלול, הרי שערים רבות, בעיקר הגדולות והתעשייתיות שבהן, מתהדרות בענן ערפיח סמיך המכיל תערובת של חומרים מזיקים, זאת בעקבות שימוש הולך וגובר במכוניות ושלל מזהמים למיניהם.
הערפיח מכיל את האוזון הידוע כמרכיב רעיל המהווה שילוב בין גורמי הזיהום התעשייתים השונים לבין החמצן והשמש. האוזון מהווה גורם משמעותי להתפתחות של מחלות ריאה, לרבות אסטמה, שכן הוא מלבה את הסימפטומים הגורמים להתפרצותה של המחלה על ידי גירוי הסימפונות.
מפעלים תעשייתים ותחנות כח פולטים מזהמים רבים וביניהם דלקים וגזים המכילים חומרים מסוכנים המסייעים להצטברות האוזון כמו- תחמוצת החנקן ו-so2- דו תחמוצת גופרית. חומרים אלה עלולים לגרום להתפתחות של מחלות ריאה וביניהם אסטמה, וכן לעורר אלרגיות שונות.
מאחר וחולי אסטמה שונים נוטים לפתח תסמינים אלרגיים, הרי שחומרים אלה עלולים להחמיר את תסמיני המחלה ולהגביר את תדירות ההתקפים הגורמים להתפרצותה. שכן מדובר בחומרים המגרים את דרכי הנשימה ומובילים לתגובה דלקתית אשר עלולה להגביר את הסיכון להתעוררות של אלרגיות שונות.
מה חולי אסטמה יכולים לעשות כדי להקטין את החשיפה לזיהום האויר?
כאמור, זיהום אויר עלול להגביר את תכיפות התקפי האסטמה ולהחמיר את התסמינים הנלווים למחלה, אולם כאשר מתגוררים בסביבה עירונית אין אפשרות להימנע מכך באופן גורף. עם זאת, ניתן להקל כמה שיותר ולהימנע מהרגלים מזיקים המעודדים חשיפה לחומרים מזהמים כמו עישון סיגריות וטבק.
מלבד זאת, נראה כי בכל עיר ולו התעשייתית ביותר ישנם לא מעט מרחבים שקטים וירוקים החשופים לכמות פחותה יותר של ערפיח. כאשר מדובר בחולי אסטמה, הרי שמגורים באזורים אלה עדיפים בהרבה על פני מגורים באזורים רועשים השוכנים בקרבת כבישים סואנים.
מעבר לכך, יש להימנע מסביבת עבודה החשופה למזהמים סביבתיים, בין אם מדובר במפעלים תעשייתיים, תחנות דלק או תחנות כח, שכן שהייה ממושכת באזורים אלה עלולה להגביר את תדירות ההתקפים הנלווים למחלה.
אולי יעניין אותך גם: