תוספי ויטמין D עלולים להפחית את הסיכון להתקפי אסטמה חמורים. סקירת מחקרים מצאה שהתוספים עשויים להשפיע באופן מגן נגד התקפי אסטמה חמורים, כאשר הם נלקחים לצד טיפול אסטמה רגיל.
ויטמין D משפיע על העור עם החשיפה לשמש. לאנשים רבים חסר ויטמין D בגוף, במיוחד במהלך החורף כאשר השמש חלשה. אנשים עם רמות נמוכות של הוויטמין פגיעים יותר להתקפי אסטמה. החוקרים שניתחו את סקירת המחקרים השתמשו במאגר נתונים רפואיים על מנת לקבל תמונה ברורה לגבי האופן בו ויטמין D מסייע למחלה.
ההשפעות חיוביות אך הנתונים מוגבלים
כל סקירת מחקרים נחשבת לאיכותית בהתאם לכמות המחקרים הנסקרים. בעוד שהמחקרים שנבדקו נחשבו לאיכותיים, מחברי הסקירה מזהירים כי היו שבעה מחקרים בסך הכול. אך המסקנות העיקריות התבססו על שלושה מחקרים, שעיקרם מבוגרים עם אסטמה קלה או מתונה. כלומר, התוצאות אינן חלות על אנשים הסובלים מאסטמה חמורה, או ילדים.
המלצות משרד הבריאות הן צריכת ויטמין D במינון של עשרה מיקרוגרם מדי יום, לאנשים בכל הגילאים, ובמיוחד בחורף. יחד עם זאת, במצב של אסטמה, המינונים צריכים להיות גבוהים בהרבה. כך שלא ברור אם יש דבר כזה מינון מומלץ, וגם אם יש, מהו.
מאיפה הגיע הסיפור?
המחקר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטאות שונות. רשת בינלאומית של חוקרים בחנו ראיות רפואיות, ללא מימון חיצוני. המחקר פורסם בכתבי עת רפואיים מקוונים, המפרסמים מסד נתונים של ביקורות רפואיות שיטתיות. ולכל אדם קיימת גישה פתוחה אליהם, כך שניתן לקרוא את המחקרים באינטרנט.
מחברי סקירת המחקרים הצהירו שכל עוד חולי אסטמה אינם צורכים מינון ענק של ויטמין D, הם אינם נמצאים בסיכון לתופעות לוואי, אך קביעה זו אינה לגמרי נכונה. מספר חולי אסטמה במחקר אחד שעקב אחר הטיפול במחלה עם מינון נמוך של ויטמין D, נמצאו כבעלי עודף סידן בשתן, במצב שעלול להזיק לכליות בטווח הארוך.
מהלך המחקר
החוקרים חיפשו מחקרים אקראיים מבוקרים של אנשים עם אסטמה קלינית, שבדקו את השפעות תוספי ויטמין D על המחלה.
הם התעניינו בעיקר בהשפעות על התקפי אסטמה, שהוגדרו כהתקפים הדורשים טיפול בכדורי סטרואידים, אך בדקו אף תוצאות אחרות, כולל ביקורים דחופים בבתי חולים, תסמיני אסטמה יומיומיים, בדיקות תפקודי ריאות, והשפעת המחלה על הלימודים או העבודה. הם אספו את התוצאות על מנת לקבוע כיצד ויטמין D משפיע על הסיכויים להגעה לתוצאות אלו.
החוקרים השתמשו בשיטות סטטיסטיות תקניות כדי לחשב את הסיכון של כל תוצאה שנמדדה, עם וללא ויטמין D.
התוצאות הבסיסיות
אנשים עם אסטמה שלקחו תוספי ויטמין D נמצאו עם התקפים שדרשו טיפול סטרואידים בערך אחת לארבע שנים, בהשוואה למשתתפי המחקרים שלקחו תוספי פלצבו, וחוו התקפים אחת לשנתיים.
החולים שנטלו ויטמין D אושפזו פחות בבית חולים בעקבות התקף אסטמה. שלושה מתוך מאה חולי אסטמה שהשתתפו במחקרים ונטלו ויטמין D, היו צריכים להגיע לבית החולים בעקבות התקף אסטמה, בהשוואה לשישה חולים מתוך מאה, שנטלו תוספי פלצבו.
אך לא נמצא שוויטמין D השפיע על התסמינים היומיומיים של חולי האסטמה, תוצאות בדיקות תפקוד הריאות, או שיבוש התפקוד בלימודים או בעבודה. אף אחד מהמשתתפים במחקרים לא מת מהתקף אסטמה, ולכן לא ניתן לקבוע אם ויטמין D מפחית את הסיכון להתקף אסטמה קטלני.
פירוש התוצאות
לדברי החוקרים, ויטמין D עשוי להציע הגנה מפני התקפי אסטמה חמורים. אך הם מוסיפים שקיים צורך במחקרים נוספים הכוללים ילדים ואנשים הסובלים מהתקפי אסטמה חמורים, לפני שניתן יהיה לקבוע המלצות קליניות סופיות לגבי החולים הזקוקים לתוספי ויטמין D.
במסר לציבור, החוקרים ממליצים על נטילת ויטמין D, וחוקר אחד אמר שחולי אסטמה צריכים לבקש בדיקה על מנת לקבוע אם יש להם רמות נמוכות של ויטמין D, ואז להתייעץ עם הרופא לגבי השימוש בתוספים.