כשהילד סובל מאסטמה, כל נשיפה פשוטה עשויה להשמיע את הצליל הגרוע ביותר בעולם. מטבע הדברים, הורים מבקשים לנקוט בכל הצעדים האפשריים למניעת התקפי אסטמה, אך השאלה היא כיצד?
עם הטיפולים התקינים, ומספר שינויים בסביבת הבית, הילד יכול לנשום בקלות והחיים יכולים לשוב לשגרה.
כשהילד סובל מאסטמה, חלקים מהצינורות המובילים אוויר לריאותיו, הנקראים סימפונות, מפתחים דלקת רגישה. כמעט כל דבר יוצא דופן, כולל מעט אבק, משב אוויר קר, עננת עשן, או וירוס של התקררות, עשוי להפוך פתאום את הצינורות ולהותיר מעט מקום למעבר אוויר. מצב זה נקרא התקף אסטמה.
מניעת התקפי אסטמה בילדים היא תהליך בן שני שלבים. ראשית, הילד זקוק לתרופות השולטות במחלה, ושנית, עליו למנוע את הגירויים המפעילים את ההתקפים.
תרופות המסייעות למניעת התקפי אסטמה
ילדים רבים הסובלים מאסטמה נוטלים תרופות מדי יום כדי לשמור על שליטה במצבם. אם הילד סובל מיותר משני התקפים בשבוע, במשך למעלה מחודש, עליו לצרוך מנה יומית של קורטיקוסטרואיד.
טיפול תרופתי זה, הנלקח באמצעות משאף, מקל את דלקת הסימפונות כך שדרכי הנשימה הופכות להיות פחות רגישות וסבירות ההתקפים פוחתת. סטרואידים בשאיפה בדרך כלל בטוחים לשימוש, אך במינונים גבוהים הם עשויים להיקשר עם תופעות לוואי הפוגעות בעצמות, בעיניים או בבלוטת יותרת הכליה.
אלו תרופות מתונות יחסית המפחיתות את הדלקת עם מעט או ללא תופעות לוואי, וניתן לצרוך אותן לבד או בשילוב עם סטרואידים. אך סקירת פנל מומחים משנת 2007 מדגישה את ההנחיות האחרונות למניעת אסטמה, לפיהן טיפולי שאיפת קוטיקוסטרואידים לבד הם הטיפולים המועדפים לילדים הסובלים מאסטמה עיקשת.
מרחיבי סימפונות
קבוצת תרופות המכונה מרחיבי סימפונות מונעת התקפות באמצעות פתיחת דרכי הנשימה. הם מעניקים "הקלה מהירה" ופועלים בתוך דקות. הילד יכול לשאוף תרופות אלו בכל פעם בה הוא חש בהתקף מתקרב.
הוא יכול להשתמש בטיפול זה גם כמגן מפני מצבים העלולים לגרום להתקפה. לדוגמא, אם במהלך פעילות גופנית נשימתו "מצפצפת" רופאים רבים ממליצים לקחת שאיפה אחת או שתיים כרבע שעה טרם המשחק הנמרץ או הפעילות הגופנית.
הרופא יכול לסייע להורים להכין תכנית פעולה למניעת אסטמה אותה ניתן להפעיל גם בבית הספר. תכנית הפעולה כוללת צעדים להתמודדות עם אסטמה כשהתסמינים מחמירים, מידע על התרופות, והצורך בקבלת טיפול רפואי מקצועי.
מכשיר המכונה מד זרימת שיא מסייע לילד להשתמש נכון בתרופות. מכשיר קטן בגודל כף יד מודד את כוח הנשימה. אם הקריאות גבוהות באופן עקבי, עליו להפחית את התרופות, בהתאם להוראות הרופא. אך אם הקריאות נמוכות בעקביות, קיים צורך בטיפול אגרסיבי יותר.
סיוע לילד להימנע מגירויי אסטמה
בעוד שהתרופות נלחמות במחלה, ההורים יכולים לתרום את חלקם באמצעות סיוע לילד להימנע מהגירויים המפעילים את התקפי האסטמה.
אחד הגירויים החמורים ביותר הוא עשן טבק. ילדים הסובלים מאסטמה ומתגוררים בבתים מלאי עשן, סובלים יותר מהתקפי צפצופי נשימה, זקוקים ליותר תרופות, ומגיעים לחדר המיון לעיתים קרובות יותר. לכן מומלץ בחום להורים להפסיק לעשן, לפחות בסביבת הילד.
ילדים רבים הסובלים מאסטמה סובלים גם מאלרגיות הניתנות להגדרה כהתקפים. קרדית האבק החיה על מזרנים וכריות מהווה את הגירויים המשותפים. על מנת לשפר את הנשימה של הילד באופן משמעותי, יש לכבס את המצעים והשמיכות אחת לשבוע, לעטוף מזרנים וכריות במכסה אטום עם רוכסן, ולהסיר שטיחים מחדר השינה.
גם חתולים עשויים להחמיר אסטמה. אם הילד אלרגי לפרוות חתול, על ההורים לשאול את עצמם אם הם באמת זקוקים לחתול בחייהם. אם התשובה היא כן, יש להקפיד שהחתול לא יכנס לחדר השינה של הילד, ולהרחיק מסביבת פעילותו את ארגז החול שלו. יש להקפיד שהילד ירחץ את ידיו לאחר המשחק עם החתול.
עוד בנושא: