ישנם מצבים רפואיים שונים ומגוונים אשר מעורב בהם תסמין של קוצר נשימה. במחלת האסטמה, למשל, קיימים מאפיינים ברורים של התקצרות הנשימה ביחד עם שיעול מתמשך המופיע בהתקפים.
גם במצבים אחרים לחלוטין, כאשר מדובר במחלות ריאה חסימתיות עשויים להופיע תסמנים דומים של שיעול כרוני וקוצר נשימה, אולם כאן הסיבות שונות וגם הטיפול הרפואי עשוי להיות שונה. למרות שגם במחלת ריאות חסימתית וגם באסטמה ישנם סימנים לדלקת, וכך כמובן גם בדלקת ריאות, הרי שמדובר בתופעות נבדלות. הבדל קיים גם בטיפול, כאשר הטיפול בהתקפי אסטמה חריפים על ידי מתן סטרואידים לא יתאים במחלת ריאות חסימתית ובדלקת ריאות.
תסמיני דלקת ריאות
על מנת לחדד את האבחנה שבין דלקת ריאות לבין אסטמה, נסביר שדלקת ריאות נוצרת מזיהום. לא מדובר בדרך כלל במצב כרוני כפי שמתקיים באסטמה, כי אם אקוטי. למרות שמקובל לראות בדלקת ריאות מחלה חמורה ואפילו מסכנת חיים, כאשר לא מדובר בקבוצת סיכון לרוב ההתאוששות תהיה מהירה וגם לא יהיה צורך בפינוי לבית החולים.
למרות שיש תסמינים מסוימים המצויים גם בדלקת ריאות וגם באסטמה, הרי שיש תסמינים שיתקיימו רק במצב של דלקת ריאות. הסימנים המקובלים לדלקת ריאות הם:
- עליה בחום הגוף, לעיתים עם צמרמורת קשה.
- שיעול כבד, שיכול להיות מלווה בדימום במקרים הקשים.
- כאבים באזור החזה, הן בזמן השיעול והן בזמן נשימה סדירה.
- שינויים בקצב הלב ולעיתים גם בחילות וכן גם עייפות ניכרת ורצון לישון.
יש לציין שהתסמינים יכולים להופיע כולם או חלקם וכן בדרגות חומרה שונות. יש כאלה שיחוו אותם בדרגה קלה מאוד, שלא תפריע לשגרת החיים. בקרב אנשים מבוגרים או בילדים, יש לציין, רמת הסיכון עולה.
אסטמה ועליה בסיכון
הסיבות להופעת דלקת ריאות יכולות להיות שונות. המחלה יכולה להתרחש כתוצאה מפעילות של חיידק או ווירוס אך גם מסיבות נוספות כגון טפילים ומזיקים אחרים. במהלך המחלה סופחות הריאות נוזלים, מצב שמפריע לפעילות הנשימה התקינה ויוצרת תופעות של כאבים, חולשה, ליחה, חום וכל יתר התסמינים.
בין הגורמים השונים המעלים את הסיכון לחלות בדלקת ריאות ניתן למצוא את מחלת האסטמה. זאת, בנוסף לקיומן של מחלות ריאה נוספות ובפרט – מחלות חסימתיות. בנוסף, כאשר מדובר בחולי אסטמה, עולה גם הסיכון לפתח סיבוכים שונים של דלקת ריאות. סיבוכים מוכרים של דלקת ריאות כוללים זיהום משני הנודד מהריאות החוצה, התפתחות מורסה בריאות ואף פגיעה בלב. במידה ונוצרה מורסה והצטברות של מוגלה, יש ויהיה צורך לבצע פעולה של ניקוז ריאות.
דרכי טיפול אפשרויות
על אף הדימיון החלקי בתסמינים, דרכי הטיפול המקובלות בדלקת ריאות ובאסטמה יכולים להיות שונים למדי. בדלקת ריאות, הטיפול יתבסס ראשית לכל על זיהוי הפתוגן – במידה ומדובר בחיידק יינתן טיפול אנטיביוטי. במקרים שבהם טיפול זה לא יהיה יעיל, יינתן בעיקר טיפול תומך להורדת התסמינים ולהקלה. כאשר התסמינים קשים וקיים סיכון בשל גיל מבוגר או מחלות נלוות, מקובל לאשפז את החולה. ניתן במקרה הצורך טיפול נגד כאבים וכן שימוש בתרופות להפחתת הליחה.
חולי אסטמה חייבים ליידע את הרופא, שכן ישנן תרופות מסוימות מקובלות (נוגדי דלקת מסוימים) שעלולות להזיק להם. ראוי לציין שטיפול מקובל מאוד בחלק ממקרי האסטמה – שימוש בחומרים סטרואידים ובפרט באמצעות משאפים, עלול להעלות את הסיכון לדלקת ריאות. משום כך, חשוב במיוחד (גם בשל תופעות לואי נוספות שטמונות בסטרואידים בשימוש ממושך) לשקול טיפול חלופי, בתרופות לא סטרואידיות ובעיקר – באמצעות הקטנת החשיפה לגורם אלרגני אליו מגיב המטופל.