אף אחד אינו יודע באמת מה גורם לאסטמה. מה שכן ידוע הוא שאסטמה היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה. הסיבות לאסטמה עשויות להשתנות מאדם לאדם, ועדיין, דבר אחד ידוע בבירור: כשדרכי הנשימה באות במגע עם גורם המפעיל אסטמה, הן מפתחות דלקת, מצטמצמות, ומתמלאות בריר.
בהתקף אסטמה, התכווצויות השרירים סביב דרכי הנשימה, דלקת ונפיחות הרירית מצפים את דרכי הנשימה, וכמויות עודפות של ליחה תורמות להיצרות דרכי הנשימה. מצב זה מגביר את התנגדות דרכי הנשימה ומקשה יותר על פעולת הנשימה, במצב הגורם לקוצר נשימה, שיעול וצפצופי נשימה. שיעול עם אסטמה הנובע מגירוי בדרכי הנשימה, וניסיון הגוף לנקות את הצטברויות הריר הסמיך, הם המפעילים של התקף אסטמה.
מדוע אדם אחד סובל מגירויים שונים המפעילים אסטמה, ואדם אחר אינו מגיב אליהם?
אף אחד אינו יודע באמת בוודאות. מה שידוע הוא שאלרגיות משמעותיות בגרימת תסמיני אסטמה, אך לא בכל המקרים. במצב של אלרגיה, ניתן להאשים את ההיסטוריה המשפחתית, המהווה מרכיב גנטי חזק גם באסטמה.
במחלת אסטמה, חיוני להבין את הגירויים הרבים המפעילים את ההתקפים. ברגע שמזהים אותם ומפחיתים את החשיפה לגורמים הפרטניים, ניתן לשלוט בפועל על המחלה ולהפחית את תדירות ההתקפים.
לדוגמא, אם אדם מבין שאלרגיות הן הגורם לאסטמה שלו, הוא יכול להיבדק לאבחון אסטמה אלרגית. מודעות למזונות, גורמים סביבתיים, שאיפת אלרגנים והימנעות מהם מסייעים באופן משמעותי במניעת אסטמה באמצעות הפחתת התדירות או חומרת ההתקפים.
אם זיהום סביבתי גורם לאסטמה, חשוב להישאר בבית בתקופות זיהום אוויר כבד. מומלץ למצוא את הגירויים או הגורמים הפרטניים לאסטמה, ולהרכיב ביחד עם הרופא תכנית פעולה למניעת גורמים אלו, לשם השגת שליטה טובה יותר באסטמה.
מזונות ותוספי מזונות כמפעילי גירויים באסטמה
אלרגיות למזונות מסוימים עשויות לגרום לתגובות מתונות עד קשות ומסכנות חיים. לעיתים רחוקות אלרגיות אלו גורמות לתסמיני אסטמה בלבד, ללא תסמינים אחרים. חולים הסובלים מאלרגיות למזון, עשויים להפגין תסמין אסטמה חמור הנקרא אנפילקסיס, כתוצאה מאכילת מזון מגרה.
חומרים משמרי מזונות עשויים לעורר תסמינים מבודדים של אסטמה. תוספים כגון סולפיט, נתרן ואשלגן, משמשים בדרך כלל לעיבוד מזונות או להכנתם, ועשויים לעורר אסטמה בקרב אנשים רגישים.
פעילות גופנית מאומצת ואסטמה
פעילות גופנית מאומצת עלולה לגרום להיצרות דרכי הנשימה בקרב שמונים אחוזים מהאנשים הסובלים מאסטמה. בקרב אנשים מסוימים, פעילות גופנית היא מפעיל הגירוי העיקרי לתסמיני אסטמה.
אם אדם סובל מאסטמה הנגרמת ממאמץ, הוא חווה תחושת לחץ בחזה, שיעול וקשיי נשימה בתוך חמש דקות עד רבע שעה מתחילת אימון אירובי. תסמינים אלו חולפים בתוך חצי שעה עד שעה, אך חמישים אחוזים מהסובלים מאסטמה הנגרמת ממאמץ, עשויים לחוות התקף אסטמה נוסף כשש עד עשר שעות מאוחר יותר. לכן חשוב לבצע לפעילות גופנית מתונה ולהתחמם כראוי לפני, על מנת למנוע התקף.
עישון ואסטמה
אנשים שמעשנים סיגריות הם בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מאסטמה. העישון עלול לגרום לתסמיני השיעול וצפצופי הנשימה להחמיר. נשים המעשנות במהלך ההיריון מגבירות את הסיכון לצפצופי נשימה אצל תינוקותיהן.
תינוקות לאימהות שעישנו במהלך ההיריון סובלים אף מתפקודי ריאות גרועים בהשוואה לתינוקות שאימותיהן לא עישנו. אדם מעשן הסובל מאסטמה, צריך לעבור תהליך גמילה כצעד החיוני ביותר בו הוא יכול לנקוט על מנת להגן על הריאות.
צרבת ואסטמה
צרבת חמורה ואסטמה בדרך כלל קשורים היטב. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי כ-89% מהאנשים הסובלים מאסטמה, סובלים אף מצרבת חמורה, הידועה כמחלת החזר וושטי (GERD)., המתרחשת בדרך כלל בלילה במהלך השינה.
שסתום בין הוושט והקיבה מונע מחומצות הקיבה לגבות את הוושט. אם החומצה מגיעה לגרון או לדרכי הנשימה, הגירוי והדלקת עלולים לעורר התקף אסטמה. אם הרופא חושד בבעיה זו, הוא ממליץ על בדיקות פרטניות לאתר את הגורם המדויק, לשנות את התזונה או להציע תרופות.
סינוסיטיס ודלקות אחרות בדרכי הנשימה העליונות
באותו אופן בו אסטמה גורמת לדלקת רירית בדרכי הנשימה, סינוסיטיס גורם לדלקת בקרומים הריריים המרפדים את הסינוסים. דלקת זו גורמת לקרומים הריריים בסינוסים להפריש יותר ריר, בדומה לתסמיני אסטמה.
כשהסינוסים מודלקים, דרכי הנשימה מגיבים באופן זהה בקרב אנשים רבים הסובלים מאסטמה, במצב המוביל לסינוסיטיס עם אסטמה. מניעה וטיפול מהיר של דלקת בסינוסים הן שיטות להקלת התסמינים.
אלרגיות עשויות לגרום לאסטמה – במקרים רבים, אלרגיות משפיעות על אסטמה. שמונים אחוזים מהאנשים הסובלים מאסטמה, סובלים אף מאלרגיות לחומרים באוויר כגון עצים, עשבים, פריחת עשבים, עובש, קשקשי בעלי חיים לרבות חתולים, קרדית אבק, וחלקיקי מקקים. החמרת התסמינים לאחר חשיפה לאבק, למשל, נובעת בדרך כלל מאלרגיה לקרדית אבק.
תרופות ואסטמה – חלק מהאנשים הסובלים מאסטמה, רגישים לאספירין או תרופות אחרות כגון תרופות נוגדות דלקת כגון אדוויל או מוטרין, וחוסמי בטא, המשמשות לטיפול במחלות לב, לחץ דם גבוה וגלאוקומה. ברגישות לתרופות אלו, יש להתייעץ עם הרופא והרוקח לגבי התגובות האפשריות.
מזג אוויר – אוויר קר, שינויי טמפרטורה קיצוניים ולחות עלולים לגרום לאסטמה.
רגשות חזקים – מתח ואסטמה קשורים בדרך כלל. חרדה, בכי, צעקות, כעס או צחוק חזק עלולים לעורר התקף אסטמה.