אסטמה לילית (באנגלית:Nocturnal asthma או Nighttime Asthma), המאופיינת בצפצופים בזמן הנשימה, התכווצויות בחזה וקוצר נשימה במהלך הלילה, יכולה להפוך את השינה של החולים לבלתי אפשרית ולהוביל לעייפות ניכרת במהלך היום. בעיות אלו ואחרות יכולות לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים של הסובלים מהן ולהקשות על השליטה בתסמיני האסטמה המופיעים במהלך היום.
רבים לא מודעים לכך, אבל למעשה הסיכוי לסבול מתסמינים של אסטמה במהלך הלילה גבוה יותר מהסיכוי לסבול מתסמיני המחלה במהלך היום. עם זאת, אין להתעלם מהתסמינים הליליים של המחלה. זאת כיוון שבנוסף לפגיעה החמורה באיכות השינה ובאיכות החיים באופן כללי, הרי שהתמותה ממחלת האסטמה מתרחשת לרוב בשעות הלילה.
מה הם הגורמים לאסטמה לילית?
הסיבה המדויקת לכך שבקרב חלק ניכר מהחולים התסמינים של מחלת האסטמה מחמירים במהלך הלילה אינה ידועה. עם זאת, ישנן כמה תיאוריות שהוצעו בנושא. כך לדוגמה ישנם חוקרים הסבורים כי הגורם לתופעה קשור לכך שבמהלך הלילה החולים חשופים יותר לאלרגנים הגורמים להיצרות של דרכי האוויר. הכוונה היא בעיקר לקרדית אבק הבית הנמצאת במצעי המיטה או לפרוות בעלי חיים.
לפי תיאוריה אחרת, ההתכווצות של הסמפונות במהלך הלילה נובעת כתוצאה מהתקררות של השרירים בנתיבי האוויר במהלך הלילה על רקע הפעילות המופחתת בזמן השינה ובנוסף ייתכן כי המקור של התופעה בתנוחת השינה,
בהורמונים שונים המופרשים במהלך השינה ועוד.
ישנם אף כאלה הסבורים כי השינה עצמה גורמת לשינויים בתפקוד של הסמפונות, מה שיכול להסביר את העובדה שישנם חולים הסובלים מתסמיני האסטמה במהלך השינה, ללא קשר לשעות בהן הם ישנים. יכול מאוד להיות שהשרירים הממוקמים בלוע, בגרון ובלשון, הנכנסים למצב של הרפיה במהלך השינה, גורמים להיצרות שלנתיבי האוויר ובעקבות זאת הזרימה של האוויר לא חלקה, מה שמוביל להתפרצות של תסמיני האסטמה במהלך השינה.
עוד יש לציין כי התקררות והתייבשות של נתיבי האוויר מהוות טריגרים להתקפי אסטמה בקרב הסובלים מאסטמה הקשורה לפעילות גופנית. אי לכך, גם אם המטופל ישן בחדר ממוזג, ייתכן מאוד שמקור התסמינים הליליים הוא התקררות של נתיבי האוויר והתייבשות שלהם.
מה הם התסמינים של אסטמה לילית?
התסמינים של אסתמה לילית לא שונים מהתסמינים בהם באה המחלה לידי ביטוי במהלך היום וכוללים בעיקר
קוצר נשימה, צפצופים בזמן הנשימה ושימוש בשרירי עזר לצורך הנשימה. ההבדל המרכזי הוא שהתסמינים מופיעים במהלך הלילה, או ליתר דיוק במהלך השינה. יש לציין כי במחקרים שנערכו על ילדים שסובלים מאסטמה לילית נמצא כי התסמינים הליליים מופיעים בחלק ניכר מהמקרים בתקופות שבהן לא מופיעים כלל תסמינים במהלך היום.
למעשה הופעה של תסמינים במהלך הלילה לא נחשבת לגורם מנבא להתלקחות קרובה של המחלה. עם זאת, תסמינים ליליים של אסטמה המחייבים התערבות תרופתית המבוססת על
מרחיבי סמפונות מהווים מרכיב חשוב בהגדרת החומרה של המחלה. על רקע ההפרעה לשינה, כפי שציינו, סובלים החולים מעייפות ניכרת במהלך היום ובעיות ריכוז.
כיצד מאבחנים אסטמה לילית?
האבחון של אסטמה לילית מבוסס בעיקר על דיווח עצמי או על דיווח של הורי הילד כשלעתים נדירות בלבד יהיה צורך לבצע בדיקה מעמיקה יותר במעבדת שינה.
כיצד מטפלים באסטמה לילית?
אין כיום תרופה המיועדת ספציפית לטיפול בסובלים מאסטמה לילית ולכן הטיפול מתבסס בעיקר על הטיפול הסטנדרטי הניתן לחולים. עבור חולים הסובלים מאסטמה לילית יש להתאים מרחיבי סמפונות בעלי השפעה ממושכת, על מנת ליהנות מכיסוי במהלך הלילה וכמו כן יש למזער את החשיפה
לאלרגנים במהלך השינה במידת האפשר.
אסתמה היא מחלה שכיחה, ידועה ואף עתיקת יומין, זהו שם כולל לבעיות נשימה אשר מאפייניה הם התקפים של קוצר נשימה, שיעול וצפצופים.
המחלה שבעבר נחשבה לפסיכוסומטית משתייכת היום לאור מחקרים כמחלה דלקתית בדרכי הנשימה הנובעת מאלרגיה ומתבטאת בהתכווצות דרכי האוויר.
אסטמה לילית
היא מחלה המאופיינת בתסמיני האסתמה הרגילים אך מתבטאת ומחמירה בשעות הלילה ובעת השינה. תסמיניה הם התכווצויות בחזה, קוצר נשימה
וצפצופים אשר מונעים מהסובל ממנה שינה נורמלית, התסמינים הופכים את השינה לבלתי אפשרית דבר שגורם ומוביל לעייפות רבה במהלך היום. האסתמה הלילית פוגעת באופן דרמטי באיכות החיים של הסובלים מהבעיה וכן קיים קושי גדול יותר לשלוט בתסמינים המופיעים במהלך הלילה מאלה המופיעים במהלך היום.
התופעה מוכרת היטב לרופאים ואף נפוצה, למעשה הסבירות להופעת
תסמינים של אסתמה במהלך הלילה גבוהה יותר מהסיכוי להופעתם ביום. גם במידה והתסמינים מופיעים במהלך הלילה ונעלמים ביום זו אינה סיבה להתעלם מהם או להמעיט בסכנה הנובעת מהם שהרי מרבית מקרי המוות הנובעים מאסתמה מתרחשים בלילה.
הגורמים
קיימות מספר תאוריות המנסות להסביר ולמצוא את הסיבה להופעת תסמיני האסתמה בלילה והחמרתם בשעות השינה אך הסיבה המדויקת עדיין בגדר נעלם ואין וודאות לגביה. אחת הסברות טוענת כי החשיפה לגורמים אלרגנים בשעות הלילה גבוהה יותר ואלה גורמים להיצרות דרכי הנשימה, הגורם האלרגני המרכזי העולה ממחקרים הוא קרדית אבק הבית אשר נמצאת במצעים על גבי המיטה, גם בעלי חיים הישנים לצד החולה עלולים לחשוף אותו לקרדית אבק הבית אשר נמצאת בפרוות בעלי החיים.
על פי סברה אחרת בשל העובדה שפעילות השרירים הקשורים לדרכי הנשימה בשעות הלילה פוחתת נוצרת הרפיה אשר עלולה ליצור לחץ על מעברי האוויר. גם תנוחת השינה נחשבת כגורם משפיע וכן הורמונים המופרשים במהלך הלילה.
עוד נמצא כי תפקוד הסמפונות בזמן שינה משתנה, עובדה המסבירה הופעת תסמיני האסתמה בזמן שינה ללא קשר דווקא ללילה, כלומר התסמינים מופיעים בזמן שינה באופן כללי גם בעת שינה ביום. ההסבר האפשרי לכך הוא הרפיה בשרירים הנמצאים בגרון, בלוע ובלשון הגורמת להיצרות דרכי הנשימה ונתיבי האוויר המקשה על זרימת ומעבר האוויר, מעבר לא חלק של אוויר מעורר את תסמיני האסתמה בעת השינה.
בקרב אנשים הסובלים מאסתמה (בעיקר זו הקשורה בפעילות גופנית) התקררות דרכי הנשימה מהווה גורם מאיץ להופעת התסמינים כך ששינה בחדר ממוזג בטמפרטורה נמוכה עלולה להביא להתקררות והתייבשות דרכי האוויר ולהופעת תסמיני האסתמה הלילית.
תסמינים
תסמיני האסתמה הלילית דומים לאלה המופיעים במהלך היום וכוללים קוצר נשימה, שיעול, צפצופים ושימוש בשרירי עזר לצורך הנשימה. ההבדל נעוץ בעובדה שהתסמינים מופיעים בזמן השינה, בנוסף לכך נמצא כי במקרים רבים אצל ילדים הסובלים מאסתמה לילית לא הופיעו תסמינים ביום כלל.
הופעת התסמינים בלילה אינה מצביעה בהכרח על חומרת המחלה אך מחייבת התייחסות וטיפול מתאימים על מנת להפחית את הופעת התסמינים ואפשר לחולה שינה טובה אשר תמנע עייפות וחוסר ריכוז במהלך היום.
אבחון האסתמה הלילית לרוב מתבצע על פי דיווחים של עצמיים של הסובל מהבעיה או של הורים לילדים המזהים את התסמינים בשעות הלילה, במקרים מסוימים נדרשת בדיקה מעמיקה יותר במעבדת שינה.
דרכי טיפול
טרם נמצא טיפול או תרופה ספציפיים למקרים של הופעת האסתמה הלילית, כלומר הטיפול כיום הוא דומה לטפול באסתמה רגילה,
הטיפול הניתן לסובלים מהבעיה הינו הטיפול הסטנדרטי הניתן לחולי אסתמה אשר לרוב יכלול שימוש במרחיבי סמפונות בעלי השפעה ממושכת לטווח זמן ארוך על מנת שיהיו אפקטיביים במהלך כל הלילה.
בנוסף מומלץ להרחיק ככל האפשר גורמים אלרגניים העלולים לעורר את התסמינים בשעות הלילה, יש להקפיד על חלל נקי מאבק ככל הניתן, להימנע מקרבה לפרוות בעלי חיים ולחשיפה לקרדית אבק הבית.