קיימים מספר סוגי אסטמה, וההבחנה ביניהם מתבצעת באמצעות בדיקות שונות, כולל תבחיני עור ובדיקות דם. התוצאות עשויות להצביע על המעוררים של תסמיני האסטמה, ולסייע בהרכבת תכנית הטיפול.
אותם האלרגנים הגורמים לחלק מהאנשים להתעטש ולסבול מעיניים דומעות עשויים לגרום להתקף אסטמה בקרב אנשים אחרים. אסטמה של העור היא הסוג הנפוץ ביותר של אסטמה, וכתשעים אחוזים מהילדים סובלים מאסטמה בילדות המלווה באלרגיות, לעומת 50% מהמבוגרים הסובלים מאסטמה.
התסמינים הקשורים לאסטמה של העור מופיעים לאחר נשימת חומרים המכילים אלרגנים כגון אבקה, קרדית אבק או עובש. תסמיני האסטמה מחמירים לאחר פעילות באוויר קר או לאחר נשימת עשן, אבק או אדים המכילים כימיקלים. לעיתים גם ריח חזק עלול לעורר התקף אסטמה.
היות ואלרגנים נמצאים בכל מקום, חיוני שאנשים הסובלים מאסטמה של עור יבינו את הגירויים המפעילים את ההתקפים, וילמדו כיצד להימנע מהם.
הבנת אסטמה של העור
במצב זה, דרכי הנשימה רגישות במיוחד לאלרגנים מסוימים, שברגע שהם חודרים לגוף, המערכת החיסונית אינה מגיבה כשורה. השרירים סביב דרכי הנשימה מתהדקים, ודרכי האוויר מפתחים לדקת בטווח הארוך, המציפה את דרכי הנשימה בריר סמיך. באסטמה של העור, התופעות הצפויות כוללות:
- שיעול
- קוצר נשימה
- נשימה מהירה
- חרחורי נשימה
- תחושת אוטם בחזה
גורמים נפוצים לאסטמה של העור
אלרגנים קטנים מספיק כדי לחדור לדרכי הנשימה ומשם עמוק לתוך הריאות כוללים:
- אבקת עצים ועשבים
- נבגי עובש
- קשקשים ורוק של בעלי חיים
- צואת קרדית אבק
- צואת מקקים.
יש להבין שאלרגנים אינם הגורם היחיד להחמרת תסמיני אסטמה של העור. המגרים עדיין עשויים לעורר התקף אסטמה, למרות שאינם גורמים לתגובה אלרגית. גורמים נוספים כוללים:
- עשן טבק, אח, נרות, קטורת או זיקוקים.
- זיהום אוויר.
- אוויר קר.
- פעילות באוויר קר.
- ריחות או אדים כימיים חזקים.
- בשמים, מטהרי אוויר או מוצרים ריחניים אחרים.
- חדרים מאובקים.
אקזמה, אטופיק דרמטיטיס
אקזמה היא מחלת העור הנפוצה ביותר, במיוחד בקרב ילדים, ומשפיע על אחד מתוך חמש תינוקות, אך רק על אחד מתוך חמישים מבוגרים. היא נובעת ממחסום בעור הגורם לו להתייבש ולסבול מגירויים ודלקות הנוצרים על ידי גורמים סביבתיים רבים.
חלק מהאנשים הסובלים מאקזמה, סובלים מרגישויות למזונות החמירים את תסמיני האקזמה. מחלה זו נובעת מירושת גן פגום בעור, ותסמין הגירוד אינו נגרם כתוצאה מהיסטמין, כך שאנטי היסטמינים אינם שולטים בתסמינים. אקזמה מקושרת בדרך כלל עם אסטמה ונזלת אלרגית.
תבחיני עור לאלרגיה
הרופא ימליץ על בדיקות עור אם הוא סבור שאלרגן מסוים גורם לתסמיני האסטמה. בדיקות אלרגיה בעור מתבצעות במהירות והן אמינות. במצב של קשיי שליטה באסטמה, קשיי נשימה או בסיכון גבוה לתגובות אפילפטיות, הרופא יבצע בדיקות אחרות טרם הבחירה בבדיקה זו.
בבדיקת עור, המטופל מקבל מנה של אלרגן החשוד כמעורר את תסמיני האסטמה, והרופא בוחן את מסלולי תגובת הגוף. תוצאות הבדיקה מעידות על רמות גבוהות של אימונוגלובולינים המפעילים את האלרגיה.
בדיקת דקירת עור – זוהי בדיקת עור לאלרגיה הנפוצה ביותר. ראשית, המטופל מקבל סדרת טיפות זעירות הנמרחות על עורו, בדרך כלל על הגב, ואז הוא מקבל דקירת מחט מהירה בעור מתחת לכל טיפה. אם קיימת אלרגיה, מתפתחת כוורת בגודל מטבע, בגוון אדום ומגרד באזור הדקירה.
בדיקה תוך עורית – אם בדיקת דקירת העור הניבה תוצאות שליליות ולא הפגינה הסבר אפשרי לתסמיני האסטמה, הרופא יבצע בדיקה תת עורית, במהלכה הוא מזריק את האלרגן לעור. בדיקה זו משמשת לאיתור אלרגיות סביבתיות ואלרגיות לתרופות. בדיקה זו מדויקת יותר, אך לעיתים עשויה להניב תוצאות חיוביות כוזבות. כלומר, תוצאות הבדיקה מראות על אלרגיה כשבעצם לא קיימת אלרגיה.
בדיקת טלאי – הרופא מדביק על העור טלאי המכיל אלרגן. יש להשאיר את הטלאי על העור במשך יומיים. אם העור הופך להיות אדום ומגורה, רוב הסיכויים שקיימת אלרגיה.
בדיקה לקביעת אימונוגלובולינים כמותיים – בדיקה זו מודדת רמות כימיקלים שונים במערכת החיסון ובדם. הבדיקה מסייעת לרופא לברר אם תסמיני האסטמה נגרמים כתוצאה מאלרגיה.
שיטות טיפול לשליטה על אסטמה של העור
נקיטה בצעדים כדי להימנע מהאלרגנים ולשלוט בהם, משפרת את התסמינים, אך לעיתים עדיין יש צורך בתרופות אלרגיה ואסטמה לטיפול בהתקפים.
תרסיסי אף שאינם גורמים לישנוניות, נמכרים ללא מרשם וכוללים שטיפות מלוחות, ותרסיסי אף נגד גודש, בהם יש להשתמש במשך מספר ימים בלבד. אם אלו אינם עובדים, ניתן להשתמש בתרסיסי אף סטרואידים המכילים אנטיהיסטמינים חזקים. אם כל אלו אינם מסייעים, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי זריקות אלרגיה.
קיימים טיפולים טובים רבים לאסטמה, אך רובם כרוכים במרשם. תרופות אלו כוללות סטרואידים בשאיפה הנלחמים בדלקת ומרחיבי סימפונות הפותחים את דרכי הנשימה. אם הטיפולים המסורתיים אינם מסייעים לאסטמה של העור, ניתן לקבל תרופה חזקה יותר בהזרקה, המפחיתה את רמות האימוגלובינים.