אדם הסובל מאסטמה נשימתית, מכיר את תחושת המחנק או הלחץ בחזה המקשות על הנשימה. מטרת תרופות האסטמה היא מניעת התרחשות תופעות אלו.
קיימים שני סוגים כלליים של תרופות אסטמה: תרופות המספקות הקלה מהירה ותרופות מלאות לטווח הארוך.
תרופות אסטמה רבות המקלות את הנשימה נועדו לשימוש יומי על מנת לשמור על בריאות דרכי הנשימה, גם ללא התרחשות תסמינים. שימוש בתרופות לשאיפה מאפשר העברת התרופה ישירות לסימפונות, ומסייע לפתיחת דרכי הנשימה.
אסטמה נשימתית כמחלה כרונית נפוצה
אסטמה נשימתית כרונית מקבצת מספר מחלות ריאה התוקפות את זרימת האוויר פנימה והחוצה מהריאות. זוהי מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה, המתבטאת בצפצופי נשימה, קוצר נשימה ולחץ בחזה, המתרחשים עקב היצרות נרחבת של דרכי הנשימה.
לאסטמה זו קיימים שני מרכיבים עיקריים המקשים על הנשימה: דלקת, שהיא נפיחות והצטברות ליחה בדרכי הנשימה, והתכווצות דרכי הנשימה, במצב הנגרם על ידי הידוק השרירים המקיפים את דרכי הנשימה.
הטיפול בשני מרכיבי מחלת אסטמה נשימתית חיוני לחולים רבים על מנת להשיג שליטה מיטבית באסטמה ולסייע במניעת תופעות הכוללות שיעול, צפצופי נשימה, קוצר נשימה ולחץ בחזה. בין אם התסמינים קלים או מסכני חיים, הם עלולים להפריע לשינה ולשבש את חיי היומיום.
אסטמה נשימתית עשויה להופיע בכל גיל, למרות שהיא מתחילה לרוב בשלב מוקדם בחיים. ילדים צעירים הסובלים מזיהומים בדרכי הנשימה, בהתקפים תכופים של צפצופי נשימה, נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לפתח אסטמה שתמשיך בבגרותם. גורמי סיכון אחרים כוללים אקזמה, או הורים הסובלים מאסטמה. רופאים מאבחנים אסטמה נשימתית בהתבסס על היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית, תוצאות בדיקות תפקוד ריאות ושיטות אבחון אחרות.
בעוד שהחוקרים אינם יודעים את הגורם המדויק לאסטמה נשימתית, הם מאמינים שהיא תוצאת שילוב גורמים כגון גנים משפחתיים וסביבה. המכון הלאומי ללב, לריאות ולדם (NHLBI) ממשיך לממן מחקרים על אסטמה נשימתית לשם השגת הבנה נוספת של המחלה ושיטות הטיפול הטובות ביותר לשלוט במחלה בקרב ילדים, מבוגרים ואוכלוסיות מיוחדות.
ניתן לשלוט באסטמה נשימתית
למרות שלא קיימות תרופות לאסטמה נשימתית, עם הטיפול הנכון, רוב החולים יכולים להפחית את תסמיניהם, למנוע התלקחויות אסטמה ולשפר את איכות חייהם. באמצעות טיפול רפואי הולם, שיפור הסביבה וביצוע שינויים בסגנון החיים, העצמת הידע בקרב החולים לגבי המחלה, אסטמה נשימתית ניתנת לבקרה והחולים יכולים לנהל חיים מלאים ופעילים.
תרופות בשאיפה
קיימות מספר תרופות זמינות לאסטמה הניתנות בצורת שאיפה. סטרואידים בשאיפה הם תרופות אנטי דלקתיות המשמשות בהצלחה לטיפול באסטמה למעלה מחמישים שנים. אלו הם סוגי סטרואידים המפחיתים צורות רבות של דלקת בדרכי הנשימה, ומסייעות לנרמל את כמות ייצור הריר, הקלת רגישות יתר בדרכי הנשימה, וטיפול בנפיחות והידוק הסימפונות.
תכנית הטיפול לאסטמה נשימתית כוללת נטילת סטרואידים בשאיפה גם ללא התרחשות התסמינים, היות והתרופה מונעת התלקחות אסטמה או מניעת החמרת התופעות. מרחיבי סימפונות הן תרופות שאינן סטרואידיות המסייעות לפתיחת מעברי האוויר באמצעות הרפיית הידוק השרירים הקטנים.
חלק ממרחיבי הסימפונות מיועדים לשימוש מהיר, וחלקם לשימוש ארוך טווח. מרחיבי הסימפונות המהירים משמשים ל"הצלה", ומקלות מיד את תסמיני האסטמה הנשימתית. אם אדם זקוק לשימוש בתרופות הצלה אלו למעלה מפעמיים בשבוע, הוא סובל מאסטמה נשימתית שאינה נשלטת כראוי או שהוא סובל ממצב אחר הגורם לחסימת דרכי הנשימה.