קיימים גורמים משותפים רבים לאלרגיות ואסטמה, הגורמים להחמרת התסמינים, ושני המצבים מתרחשים לעיתים קרובות ביחד. אותם החומרים המעוררים את תסמיני קדחת השחת, כגון אבקת פרחים, קרדית אבק, וקשקשי חיות מחמד, עלולים לגרום אף לסימני ותסמיני אסטמה.
אלרגיות בעור או אלרגיות למזון עלולות לגרום לתסמיני אסטמה בקרב חלק מהאנשים הרגישים לחומרים מסוימים, ומצב זה נקרא אסטמה אלרגית. היסטוריה משפחתית של אלרגיות מהווה גורם סיכון עיקרי לאסטמה אלרגית, כמו גם קדחת השחת או אלרגיות אחרות המגבירות בעצמן את הסיכון לחלות באסטמה.
האופן בו אלרגיה גורמת לתסמיני אסטמה
תגובה אלרגית מתרחשת במצב בו חלבוני מערכת החיסון, הנקראים נוגדנים, מזהים בטעות חומר מזיק, כגון אבקת פרחים, ומתייחסים אליהם כאל פולשים. מתוך ניסיון להגן על הגוף מפני החומר, הנוגדנים נקשרים אל האלרגן.
החומרים הכימיים מובילים את המערכת החיסונית לשחרר סימני ותסמיני אלרגיה, כגון גודש באף, נזלת, גרוד עיניים או תגובות עוריות. תגובה זו משפיעה על אנשים מסוימים באמצעות פגיעה בבריאות ובדרכי הנשימה, מה שמוביל לתסמיני האסטמה. עודף חומרים כימיים עשויים לעורר דלקת בדרכי הנשימה והריאות, ולהקשות יותר על הנשימה במהלך התקף אסטמה.
המפעילים הנפוצים של אסטמה אלרגית
למידת האופן להימנעות מאלרגנים היא המפתח להתמודדות עם אסטמה אלרגית. האלרגנים הנפוצים הבאים מפעילים את ההתקפים:
מקקים – חרקים אלו חיים בכל רחבי העולם החל מאזורים טרופיים ועד לאזורים הקרים ביותר בכדור הארץ. מחקרים מראים שבתים עירוניים בהם יש מקקים, חלקי רוק וצואה של חרקים אלו משחררים אלרגנים.
קרדית אבק – יצורים דמויי עכביש אלו קטנים מדי מכדי שניתן יהיה לראותם, והם ניזונים מפתיתי עור אנושיים. חלקי גוף וצואת קרדית אבק נחשבים לאלרגנים, ונמצאים במזרנים, כריות, שטיחים, ריהוט מרופד, מצעים, בגדים, צעצועים ממולאים, יריעות בדים ווילונות.
עובש – עשוי לגדול כמעט על כל דבר כשקיימת לחות. העובש חי בחוץ על האדמה, העלים, העץ ופסולת צמחים אחרים. בבית הוא נמצא בחדרים טחובים, ליד ברזים או צינורות דולפים, או במקלחת או אמבטיה רטובים. העובש מייצר נבגים זעירים דמויי זרעים המתרבים ומתעופפים באוויר בקלות.
חיות מחמד – בין השאר חתולים. שתן, צואה, רוק, שיער או קשקשי חיות מחמד נחשבים לאלרגנים.
אבקה – נמצאת על עצים, עשבים וקוצים ונחשבת לאלרגן נפוץ. חלקיקים אלו הנישאים באוויר מגיעים לשיא בעונות שונות של השנה, אך עשויים להימצא גם בבית במשך כל השנה.
הטיפולים באסטמה ואלרגיות
רופא יכול לאשר אבחנת אסטמה אלרגית, באמצעות תבחיני עור או דם. בדיקות אלו מסייעות לקביעה אם מדובר באלרגיות עונתיות או אחרות, המעוררות את תסמיני האסטמה. מרבית הטיפולים נועדו לטפל באסטמה או באלרגיות כמצבים נפרדים, אך מספר טיפולים מסייעים לשני המצבים. אלו כוללים:
זריקות אלרגיה
מסייעות לטיפול באסטמה באמצעות הפחתה הדרגתית של תגובת מערכת החיסון לגורמי אלרגיה מסוימים. זהו טיפול אימנו תרפי הכרוך בקבלת זריקות קבועות המכילות כמות קטנה של אלרגנים המפעילים את התסמינים.
לאורך הזמן, המערכת החיסונית בונה סבילות לאלרגנים, ומפחיתה את התגובות האלרגיות, מה שמפחית אף את תסמיני האסטמה. טיפול הזרקה סדיר זה נמשך בדרך כלל במשך שלוש עד חמש שנים.
טיפול נגד אימנוגלובולינים (IgE) – במצב אלרגיה, המערכת החיסונית מזהה בטעות חומר מסוים כחומר מזיק, ומשחררת נוגדנים המכונים אימנוגלובולינים כנגד האלרגן האחראי. בפעם הבאה בה אדם נתקל באלרגן זה, נוגדני אימנוגלובולינים מאותתים למערכת החיסונית לשחרר לזרם הדם כימיקל הנקרא היסטמין, כמו גם כימיקלים אחרים. טיפול תרופתי מותאם אישית בהתאם לחומרת התסמינים, מסייע לגוף למנוע תגובה אלרגית המפעילה את תסמיני האסטמה.
יתכן שיהיה צורך לנסות תרופות אחרות לטיפול באלרגיות או באסטמה, במיוחד אם התסמינים מחמירים. יחד עם זאת, הכרה בחומרים המעוררים את התסמינים והימנעות מהם הם הצעדים החיוניים ביותר בהם ניתן לנקוט.
אחריות אישית לשליטה בתסמינים
יש להבין מהם החומרים המעוררים תסמיני אלרגיה ואסטמה, וללמוד כיצד להגביל את החשיפה אליהם. הרופא והמטופל עובדים יחד למציאת הטיפול הטוב ביותר להתמודדות עם התסמינים, ויש להתייעץ עם הרופא באופן קבוע.
היות ותסמיני אלרגיה ותסמיני אסטמה עשויים להשתנות עם הזמן, יתכן שיהיה צורך להתאים את הטיפול ולשנותו בהתאם. למידת הסימנים הגורמים להתלקחות ההתקפים והידיעה מה לעשות כשהם מתרחשים, מאפשרים שליטה טובה באסטמה אלרגית.