אסטמה של העור, "אטופיק דרמטיטיס", היא מחלה כרונית, הנחשבת לאחת המחלות הנפוצות בעולם המערבי כיום וכזו השכיחה מאד בקרב תינוקות. היא מופיעה בעיקר במהלך חודשי הקיץ החמים, אז נוטים התינוקות להזיע יותר ולהימצא באזורים חמים ולחים.
ישנן לא מעט סיבות למחלה וגורמים שונים היכולים להשפיע על הופעתה, אולם העיקרי שבהם הוא הגורם התורשתי, המוביל לבעיה במערכת החיסונית ולתגובה חיסונית לקויה. אסטמה של העור מתרחשת במקרים בהם המערכת החיסונית של גוף התינוק מזהה גורמים חיצוניים שאינם מזיקים כגורמים מזיקים, מה שמוביל לתופעות עור שונות, כמו גרד, יובש ואדמומיות, המופיעים בתדירויות שונות ובעוצמות שונות.
הסימפטומים הנלווים למחלה
בדיקה גופנית היא הדרך המקובלת כיום כדי לבחון את מצבו של התינוק ולבדוק האם הוא אכן סובל מאסטמה של העור. כשמדובר בתינוקות בני 3 חודשים ומעלה, ישנם מספר קריטריונים, שהופעתם מעידה לרוב על המחלה: גרד עוצמתי המלווה בפריחה ובאדמומיות בעור, הופעתה של התופעה באופן כרוני לאחר החמרה והטבה, פריחה באזורים מסוימים ובאופן סימטרי והיסטוריה משפחתית הקשורה לאלרגיות. כל אלה מעידים לרוב שמדובר באסטמה של העור ובמיוחד כששניים מתוך כל ה – 4 מופיעים.
הדרכים למנוע את המחלה
ישנן דרכים שונות למנוע אסטמה של העור אצל תינוקות. חיסונים נגד אלרגיות שונות יכולות לעזור לגוף להתמודד עם גורמים אלרגניים שונים או עם גורמים המעוררים התקפי אסטמה של העור. אולם, הדרך הטובה ביותר למנוע אותה היא על ידי טיפול טבעי והקדמת התרופה למכה. נקיטה באמצעים מתאימים ובצעדי מניעה היא הדרך הנכונה לעשות זאת כדי למנוע את הופעתה.
מכיוון שהיא מופיעה לרוב בימים חמים כשהתינוק מזיע, מומלץ להימנע מזיעה ומרטיבות ככל שניתן. במידה והתינוק מזיע לא מעט, יש לרחוץ אותו ולייבש אותו. אזורים הנגועים באסטמה של העור מומלץ להקפיד ולייבש היטב ולחשוף אותם לאוויר הצח לאחר מכן. מעבר להזעה, גם חום הוא סיבה להופעתה המחלה. כדאי להרחיק את התינוק מאזורים חמים ולדאוג לצנן את הבית ככל שאפשר באמצעות מזגן או מאוורר. בימים חמים, כדאי לשטוף את התינוק במים מרעננים וקרירים.
ומה באשר לכביסה וגם לביגוד? כדאי להשתמש באבקת כביסה ובמרכך כביסה המתאימים לעור רגיש וכאלה שאינם מכילים מבשמי כביסה למיניהם, העשויים לגרום לתחושת גירוי ולאדמומיות בעור. במידה ושוטפים את בגדים של התינוק ביד ולא במכונת כביסה, יש לוודא שהבגד נקי מחומרי ניקוי ושטוף היטב. כדאי להימנע מלהלביש את התינוק בפריטי לבוש המכילים צמר, כמו סריגים למיניהם או צעיפים ולאחר קנייה של בגדים חדשים לדאוג לכבס אותם כדי להוריד מהם כימיקלים או חומרים מזיקים אחרים, שהצטברו עליהם במהלך תהליך הייצור.
כיצד מטפלים במחלה
תזונה בריאה היא דרך נוספת למנוע את המחלה והקפידה על תפריט טבעי ככל האפשר, נטול רכיבים מלאכותיים. כך אפשר לחזק את המערכת החיסונית של התינוק ולהפחית את הסיכוי שלו ללקות במחלה. הימנעות מאוכל מהיר, מחטיפים לא בריאים וממוצרים תעשייתיים היא אפשרות נוספת, כחלק משמירה על תזונה בריאה. ומה קורה כשכבר הופיעה המחלה?
מכיוון שאסטמה של העור אצל תינוקות מופיעה בדרגות חומרה שונות, במידה והיא מופיעה כדאי לפנות לרופא עם ניסיון בטיפול בתינוקות, הסובלים מהמחלה. כדי לשכך את הכאב במקום ואת הגירוד, מומלץ להניח מטליות רטובות ולמרוח את האזור הנגוע במשחה מיוחד נגד פריחה. מודעות היא חלק מהפתרון וכך גם מציאת הטיפול המתאים.