על פי נתונים סטטיסטיים שנאספו בשנים האחרונות בקרב צעירים ישראלים לפני גיוס, שיעור הסובלים ממחלת האסטמה עומד על כ-8 עד 10 אחוזים.
מובן שלא כל הסובלים ממחלה זו של הריאות מתמודדים עם התקפים ברמת חומרה בינונית או גבוהה, אבל יש כאלה שבהחלט מגיעים למצב שבו הם מאושפזים לעיתים תכופות לאור חומרת התסמינים ואף זכאים לאחוזי נכות ניכרים.
אסטמה, שהיא מחלת ריאות דלקתית עם היצרות של דרכי האוויר, עלולה במקרים מסוימים להביא למגבלה תפקודית רצינית למדי. כאשר מצב זה מתקיים, בהחלט ייתכן שהחולה יוכל לקבל הכרה בנכות מטעם ביטוח לאומי. אחוזי נכות באסטמה, כך מסתבר, נקבעים בהתאם למצבו של החולה אך לא באופן אובייקטיבי לחלוטין. יש גם מקום להערכה סובייקטיבית המשפיעה על אחוזי הנכות שיוכרו בסופו של דבר, בפרט כאשר מדובר בחולה שמצבו נחשב למורכב וקשה.
חומרת המחלה, סביבה ותורשה
על רמת החומרה של מחלת האסטמה (וכמובן על אחוזי הנכות) ישפיעו כמה וכמה גורמים. הערכות הן שיש למחלה ממד גנטי חזק למדי, כלומר נטייה מולדת לפתח דלקות בדרכי הנשימה וזאת, לצד נטייה לפתח דלקות ומצבים אטופיים אחרים. לצד גורמים תורשתיים, יש גם גורמים סביבתיים שנחשבים למשפיעים על רמת החומרה ובאופן דומה – גם על אחוזי הנכות.
בין הגורמים הסביבתיים שנחשבים למשפיעים:
- חשיפה לאוויר מזוהם – מגורים באזורים אורבניים, קרבה לאזורי תעשייה וכדומה הם בהחלט בעלי השפעה על אסטמה ומחלות ריאה אחרות. באזור חיפה, למשל, ניתן למצוא שיעור גבוהה יותר של חולי אסטמה הסובלים מהתקפים קשים יותר.
- גורמים מחוללי אלרגיה – חשיפה לפריחה ושינויים בעונות השנה עשויים להביא להחמרה בהתקפים ולקשיי תפקוד או לחלופין – הקלה.
- עישון סיגריות לרבות חשיפה לעישון פסיבי, עישון נרגילות, מקטרות וכיוצא באלה יחמירו בדרך כלל את הסימפטומים.
אחוזי נכות שניתן לאשר
בשל העובדה שאסטמה יכולה להופיע בדרגות שונות, כושר התפקוד של החולים מצוי בטווח רחב. ככלל, אחוזי הנכות יאושרו כאשר החולה סובל ממגבלה משמעותית יחסית, אך כמובן שיש הבדל באחוזים שמאשרים בכל מקרה ומקרה. כיום, האפשרויות העומדות בפני החולים להכרה בנכות הם:
- כאשר לא קיימת כלל מגבלה תפקודית, כאשר אין סיבוכים וכאשר ההתקפים מופיעים רק לעיתים רחוקות לא יאושרו אחוזי נכות.
- כאשר החולה מדווח (בגיבוי מסמכים רפואיים) על קיומם של התקפים המופיעים לעיתים רחוקות, כאשר ישנם סיבוכים מסוימים, לא קשים ועם מגבלה תפקודית קלה – ניתן לאשר עד עשרים אחוזי נכות.
- כאשר החולה מדווח על מצבים של קוצר נשימה מורגש, המוערך כבינוני על ידי הרופאים ובפרט כאשר הדבר מונע ממנו לקיים מאמץ גופני התואם לגילו גם ללא קיומו של התקף – ניתן לאשר עד ארבעים אחוזי נכות.
- לביטוח הלאומי, שמורה האפשרות לאשר אחוזי נכות ניכרים יותר, במידה ומצבו של החולה מצדיק זאת. במקרה זה, יש משנה חשיבות ליכולת להמציא פירוט נרחב ככל האפשר על מספר ההתקפים, רמת החומרה, יכולת התפקוד לפני, בזמן ולאחר ההתקף.
אסטמה וזכויות
בהנחה שחולה האסטמה מאושר כנכה קשה על ידי ביטוח לאומי, הוא עשוי להיות זכאי לזכויות מגוונות כגון:
- קצבאות וגמלאות הניתנות באופן זמני או קבוע. כאשר מדובר בחולה בגיל העבודה, במידה וישנה הגבלה משמעותית ביכולת לעבוד – יש אפשרות לקבל קצבת נכות כללית והטבות נוספות.
- במידה ומדובר בילד חולה שעומד בקריטריונים של ביטוח לאומי, הוא יהיה זכאי לגמלת ילד נכה.
- כאשר נמצא שהמחלה מקושרת עם משלוח היד של החולה (מחלת מקצוע) ישולמו דמי פגיעה ותגמולים נוספים בהתאם לחומרת המחלה.