אסטמה היא מחלה כרונית המאופיינת בתסמיני שיעול, צפצופי נשימה, לחץ או כאבים בחזה, וקשיי נשימה. תופעות אלו מתרחשות מעת לעת, בדרך כלל במהלך אירועים המפעילים את התסמינים.
אנשים עם אסטמה סובלים מהצטמצמות דרכי הנשימה במהלך ההתקפים, במצב הניתן לטיפול חלקי או מלא עם טיפולי אסטמה.
בנוסף, דרכי הנשימה של ילדים הסובלים מאסטמה מגיבים למגוון גירויים אשר עשויים לכלול מחלות ויראליות כמו למשל הצטננות, פעילות גופנית, אבקה, מזונות שהילד אלרגי אליהם או תנאים סביבתיים.
תסמיני אסטמה
אסטמה מאופיינת במגוון תסמינים משתנים, הכוללים:
פעילות גופנית
היצרות דרכי הנשימה עשויה להיות מופעלת כתוצאה מפעילות גופנית. מצב זה נקרא אסטמה הנגרמת ממאמץ, שתסמיניה הם קוצר נשימה, צפצופי נשימה ושיעול מתרחשים בדרך כלל בתוך חמש עד עשר דקות לאחר פעילות גופנית נמרצת.
התסמינים נוטים להיעלם לאחר עשרים דקות עד שעה. סוגים מסוימים של פעילות גופנית, כמו למשל שחייה, נוטים פחות לגרום לאסטמה הנגרמת ממאמץ, בהשוואה לפעילויות אחרות כגון ריצה, היות ופעילויות אלו גורמות פחות ליובש בדרכי הנשימה. פעילות המבוצעת בזמנים קצרים נוטה לשאת פחות תופעות לוואי מאשר תרגילים ממושכים.
שיעול וצפצופי נשימה – השיעול בדרך כלל יבש ומתרחש באופן בולט ביותר במהלך שינה ובשעות הבוקר המוקדמות. הוא עשוי להיות מופעל כתוצאה מפעילות גופנית או חשיפה לאוויר קר. צפצופי נשימה הם רעש צורמני שבדרך כלל נשמע עם הנשיפה, ובדרך כלל מאובחן עם סטטוסקופ בלבד. השיעול וצפצופי הנשימה נוטים להתרחש לסירוגין במשך היום או הלילה, בהתאם למידת צמצום דרכי הנשימה של הריאות. קוצר נשימה, לחץ או כאבים בחזה או בבטן עלולים להתרחש אף הם.
דפוסי תסמינים
תסמיני אסטמה כרונית עשויים להיות אחד הדפוסים הברורים לחלק מהסימנים, ותבנית האסטמה עשויה להשתנות לאורך הזמן. דפוסים אלו כוללים:
- התקפי אסטמה המתרחשים לסירוגין ללא תסמינים בין ההתקפים.
- תסמינים כרוניים המחמירים לסירוגין.
- התקפים חריפים או תכופים לאורך הזמן.
- החמרת התסמינים בבוקר ושיפור במהלך היום.
- תסמינים שמתחילים בעקבות זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, נרגעים במשך מספר שבועות, עם השינוי במזג האוויר.
רוב התקפי האסטמה מתפתחים באיטיות במשך מספר ימים. במקרה של אסטמה חמורה, ההתקפים עלולים להתרחש לפתע, ללא כל אזהרה, גם אם דפוס האסטמה הוא תבנית התקפים המתרחשים לסירוגין.
אבחון אסטמה
האבחון מחייב בחינה מדוקדקת של ההיסטוריה הרפואית השוטפת בתקופות קודמות, היסטוריה משפחתית ובדיקה גופנית. לעיתים קיים צורך בבדיקות מיוחדות לאבחון אסטמה, על מנת לשלול סיבות אפשריות אחרות לתסמינים.
בדיקות ספירומטריה – מודדות את זרימת נפח האוויר לאחר שהנבדק נושם עמוק מאוד ואז נושף בכוח. אם חסימת זרימת האוויר מאובחנת, ניתן לחזור על הבדיקה לאחר שהילד משתמש במשאף אסטמה או מרחיב סימפונות, על מנת לאשר שהחסימה ניתנת לטיפול.
בדיקות אתגר – בדיקה זו נועדה לגרום לדרכי הנשימה להצטמצם בקרב הסובלים מאסטמה. זוהי בדיקה נפוצה ביותר הכוללת שאיפת תרופות הגורמות להתקף קוצר נשימה, פעילות גופנית באמצעות ריצה על הליכון או נשימת אוויר קר. האבחון נערך במרכז מקצועי לבדיקות אסטמה, המסוגל לספק טיפול חירום במידת הצורך.
בדיקות נוספות – מומלצות כדי להבטיח שלא קיים תנאי נוסף הגורם לשיעול או צפצופי הנשימה. בדיקות אלו עשויות לכלול בדיקת כלוריד רנטגן, בדיקת זיעת חזה, בדיקת בריום להחזר וושטי, בדיקת בריום לשאיפה, או בדיקות עור ודם לאיתור אלרגיות או בעיות חיסוניות.
אבחון ילדים – תינוקות וילדים מתחת לגיל שש אינם מסוגלים לבצע בדיקת ספירומטריה אמינה או בדיקת קצב זרימת נשיפת שיא. במקרים אלו, הרופא ימליץ על בדיקת תרופות אסטמה על מנת לאשר את האבחנה.